Győr új polgármestere báb lehet, a valós hatalom a Fidesz frakcióvezetőjéhez kerül

A győri önkormányzat új működési szabályzata alapján a következő ciklusban az ellenzéki polgármester szerepe csupán jelképes lesz, míg a valódi döntéshozó erő a Fidesz frakcióvezetőjéhez kerül. A frissen elfogadott szabályzat révén a Fidesz dominálja a városi politikát, még akkor is, ha a polgármesteri posztot ellenzéki jelölt tölti be.

Győrben szerdára vált egyértelművé, hogy a keddi viharos közgyűlésen elfogadott szervezeti és működési szabályzat (szmsz) lényegében a Fidesz frakcióvezetőjének kezébe adja a város irányítását a következő ciklusban. Az új szabályok alapján a város irányítását meghatározó döntések súlya nem az ellenzéki polgármesternél, Pintér Bencénél lesz, hanem a Fidesz frakcióvezetőjénél, aki 63,6%-os befolyással rendelkezik a döntéshozatal során, míg Pintéré mindössze 31,8%.

A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZV) közleménye szerint a Fidesz frakcióvezetője egyedül dönthet a közgyűlés napirendi pontjairól, és arról is, milyen képviselői előterjesztések kerülhetnek a testület elé. Ezzel a frakcióvezető befolyása alatt áll majd, miről tárgyalhat a közgyűlés, és mikor kerülhet sor a testületi ülésekre.

Az új szabályzat további hatásköröket is megvon a polgármestertől, például az önkormányzati ügyintézés mindennapi működésében. A TSZV szerint az ügyintézési idők jelentősen meghosszabbodhatnak, ami komoly akadályokat állíthat a városvezetés elé. Ráadásul a polgármester hatásköréből kikerült minden vagyonelem kezelése is, amelyről ezentúl a közgyűlési bizottságok dönthetnek. A bizottságokban kizárólag képviselők ülhetnek, akik között a Fidesz-KDNP jelentős többséget élvez.

Bár a júniusi választásokon Pintér Bencét, az ellenzék jelöltjét választották polgármesterré, a valós irányítást a kétharmados fideszes többségű városi közgyűlés gyakorolja majd. A 22 tagú testületben 14 mandátuma van a Fidesz-KDNP-nek, míg az ellenzéki pártoknak összesen csak három képviselőjük lesz, a Borkaival Közösen a Jövőnkért csoportnak két tagja, a Szentiváni Civileknek és a Civilek Győrértnek pedig egy-egy képviselőjük.

Győr korábbi polgármesterének három alpolgármestere volt, az új szabályzat szerint azonban Pintér Bence csak egy társadalmi megbízatású helyettest nevezhet ki. Pintér elmondta, hogy bár próbálta megakadályozni a Fidesz által benyújtott szmsz módosítás elfogadását, nem járt sikerrel. A Fidesz-frakció szeptember 24-én, a közgyűlés előtti órákban nyújtotta be a javaslatot, amely alapjaiban változtatja meg a városvezetést.

Az új frakcióvezető kiléte még nem tisztázott, bár sokan Fekete Dávidra számítanak, aki a leköszönő testületben is betöltötte ezt a szerepet. Az is biztosnak tűnik, hogy Dézsi Csaba András, a korábbi polgármester, nem vállal frakcióvezetői szerepet az új ciklusban.

Pintér Bence szerint a Fidesz ezzel a lépéssel figyelmen kívül hagyja a győriek akaratát, akik már az előző városvezetésnél is jelezték elégedetlenségüket. A Fidesz korábban azzal vádolta Pintért, hogy „a kasszakulcsért remeg”, de a párt közleményében jelezte, hogy október 1-je után minden lehetősége meglesz a polgármesternek a Fidesz-frakcióval való egyeztetésre.

Az elkövetkező hetekben kiderül, hogyan alakul a hatalommegosztás Győrben, és milyen következményekkel jár az új szmsz a város mindennapi életére és irányítására.