Tárgyalna a kormány Pakssal az elvett iparűzésiadó-bevételről


Heringes Anita, Paks októberben hivatalba lépő megválasztott polgármestere, csak egy tegnap kiküldött levélből és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki Kormányinfós bejelentéséből értesült arról, hogy a kormány mégis tárgyalna Pakssal a várostól elvett iparűzésiadó-bevételről. A tárgyalások kezdési időpontja azonban még nem ismert.

Heringes Anita, Paks új polgármestere, csupán tegnap értesült arról, hogy a kormány kész tárgyalni a város iparűzésiadó-bevételének ügyéről. A miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón közölte, hogy Lázár János vezetésével a kormány tárgyalóasztalhoz ülne Paks vezetésével, de a tárgyalások pontos időpontja még nem tisztázott.

Július 31-én a kormány egy rendelettel különleges gazdasági övezetté nyilvánította a paksi atomerőmű területét. Ezáltal a város iparűzésiadó- és építményadó-bevételei Tolna és Bács-Kiskun vármegyékhez kerültek, ami Paks számára jelentős, bevételeinek több mint egyharmadát érintő veszteséget jelent. Ez a döntés komoly fenyegetést jelenthet a városban tervezett fejlesztésekre nézve.

Sokan úgy vélik, hogy a döntés összefüggésben áll azzal, hogy a júniusi választáson először nem jobboldali, illetve nem fideszes polgármestert választottak Pakson. Többek között Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is bírálta a lépést, mondván, hogy ez a döntés veszélybe sodorhat olyan alapvető szolgáltatásokat, mint a bölcsődék, óvodák és szociális intézmények működése.

Gulyás Gergely az augusztus 22-i Kormányinfón elismerte, hogy az intézkedés „optikája rossz, időzítése szerencsétlen”, de azt is hozzátette, hogy szerinte az adók egy részének elvonása helyes, viszont az nem, hogy az egész összeget más települések kapják meg. Szerinte a kormány nyitott arra, hogy tárgyalásokat folytasson a várossal, így Lázár János vezetésével hamarosan találkozni fognak a paksi önkormányzat képviselőivel.

A júniusi választáson az ellenzéki jelölteket tömörítő Paksi Deák Ferenc Egyesület nyert. A győztes jelölt, Heringes Anita, a Kormányinfó után Facebookon azt írta, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter szeptember végére találkozót kezdeményezett vele. Ezt követően Gulyás Gergely is jelezte, hogy a kormány nyitott a tárgyalásokra. Heringes megköszönte a támogatást mind a Fidesz-KDNP, mind a PDF képviselőinek, valamint a paksi lakosságnak, hogy kiálltak magukért.

Heringes elmondása szerint két külön ügyben is tárgyalásokra készül. Megválasztása után Szijjártó Péter külügyminisztert kereste meg a Paks II. beruházás kapcsán, és szeptember végére kapott időpontot a találkozóra. Emellett a paksi önkormányzat képviselő-testületének több tagja, köztük kormánypárti és ellenzéki képviselők, levelet írtak Orbán Viktornak, amelyben a város iparűzésiadó-bevételének elvonásának felülvizsgálatát vagy legalább a tárgyalás lehetőségét kérték.

A kormány válaszában jelezte, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter fog tárgyalni az új városvezetéssel, amit Gulyás Gergely a Kormányinfón is megerősített. A tárgyalások időpontja azonban még nem ismert.

A paksi atomerőmű és a kapcsolódó üzemek évente 7 milliárd forint adót fizetnek be, amely az új szabályok szerint 62,5 százalékban Tolna, 37,5 százalékban pedig Bács-Kiskun vármegyéhez kerül. Mindkét megyei önkormányzatban a kormánypártoknak van abszolút többsége.

Egyre több jel utal arra is, hogy a kormány egy országos iparűzésiadó-reformra készül, amelynek keretében ez az adónem idővel teljes egészében átkerülhet a települési önkormányzatoktól a vármegyei önkormányzatokhoz. Jelenleg ez csak négy helyen – Gödön, Iváncsán, Mosonmagyaróváron és Pakson – van így.

Paks jelenlegi fideszes polgármestere támogatja az atomerőmű adóbevételének elvonását, nyilatkozatát a Telex cikkében lehet megtekinteni.

Az Építési és Közlekedési Minisztériumot, valamint Paks jelenlegi vezetését is megkeresték az ügyben, és amint válaszolnak, további részletekkel jelentkeznek.