Az iskolai mobilhasználat tervezett szabályozása: egyeztetés a Belügyminisztériumban

A Belügyminisztérium augusztus 6-án szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel egyeztetett az iskolai mobilhasználat tervezett szabályozásáról. A megbeszélésen részt vett a Nemzeti Pedagógus Kar, családszervezetek, pedagógus-szakszervezetek és a Magyarországi Református Egyház képviselői is, derült ki a minisztérium közleményéből. Az egyeztetések célja az volt, hogy közös nevezőre jussanak a mobiltelefon-használat iskolai szabályozásának kérdésében.

A tervezet részletei

A tervezet szerint az iskolák felhatalmazást kapnak arra, hogy saját házirendjükben szabályozzák a mobiltelefon-használatot. A diákok továbbra is használhatják mobiltelefonjaikat az iskolaidő előtt és után, valamint szükség esetén kapcsolatba léphetnek szüleikkel. A tanárok engedélyével a tanórák során is használhatják az eszközöket, ha a tananyag elsajátítása ezt indokolja. A házirendek betartatásáról az egyes iskolák maguk gondoskodnak.

A társadalmi egyeztetés és a visszajelzések

A Belügyminisztérium elsőként digitális konzultáció keretében kérte ki a tanárok és igazgatók véleményét az iskolai mobilhasználatról. A válaszadók többsége szerint az iskolai mobilhasználat eltereli a diákok figyelmét a tananyagról. A társadalmi egyeztetés július végén zárult le, és ennek eredményei alapján született meg a tervezet.

A tiltakozások és a szakmai vélemények

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) már júliusban állást foglalt a tervezettel kapcsolatban. Közleményükben tiltakoztak a szabályozás ellen, amelyet átgondolatlannak és kidolgozatlannak tartanak. Szerintük a kérdést az egyes iskolák saját hatáskörben is kezelhetnék házirendjükben, és nem tartják indokoltnak a központi szabályozást.

Nemzetközi példák és a szabályozás hatása

Több európai ország, köztük Franciaország, Hollandia, Olaszország, Szlovákia és Anglia már határozott lépéseket tett a mobiltelefonok iskolai használatának korlátozására. Az ilyen szabályozások célja, hogy javítsák a diákok koncentrációját és teljesítményét, valamint megkönnyítsék a tanárok munkáját.