Tim Walz lett Kamala Harris alelnökjelöltje

Hivatalos Bejelentésre Várva

Tim Walzot, Minnesota állam demokrata kormányzóját választotta alelnökjelöltjének Kamala Harris – értesült egymástól függetlenül az AP és a CNN. Bár a hivatalos bejelentésre még várni kell, Harris várhatóan a kedd esti philadelphiai nagygyűlésen mutatja be Walzot mint jelöltjét.

Walz Kiválasztása és Politikai Háttér

Walz az utolsó napokban került a top három esélyes közé, bár sokan Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzót tartották fő befutónak. Harris első kampányútja Philadelphiába vezet, ahol több plakátot és molinót is nyomtattak az esélyes jelöltek neveivel.

Tim Walz, Minnesota állam kormányzója, volt kongresszusi képviselő és nyugalmazott pedagógus. Kormányzóként vezényelte a Nemzeti Gárdát Minneapolisba, hogy segítsen elfojtani a George Floyd halála után kitört zavargásokat. A 60 éves politikus jó esélyekkel szólítja meg az északi rozsdaövezet konzervatívabb szavazóit, ezzel ellensúlyozva a Harris kormányzására vonatkozó republikánus kritikákat.

Biden Visszalépése és Harris Elnökjelöltsége

Joe Biden a félresikerült első elnökválasztási vita után visszalépett az elnökjelöltségtől, és Kamala Harrist nevezte meg utódjelöltjének. Egy hét alatt a demokrata pártelit túlnyomó része beállt Harris mögé, és végül Barack és Michelle Obama is támogatásáról biztosította. Harris már megszerezte a jelöltséghez szükséges támogatást, és az augusztus 19-22. között Chicagóban tartott jelöltállító gyűlésen válik hivatalossá.

A Potenciális Alelnökjelöltek

Az alelnökjelölt kiválasztása során Harris és stábja alaposan átvizsgálta a potenciális jelöltek előéletét és népszerűségi adatait. Előzetesen a legtöbbet forgó nevek közé tartozott Josh Shapiro, Mark Kelly, Tim Walz, Andy Beshear és Pete Buttigieg. Harris fontosnak tartja az összhangot a kollégával, ezért személyes beszélgetéseket is folytatott a potenciális jelöltekkel.

Walz progresszív elvek mentén kormányozza Minnesotát, és olyan ügyeket képvisel, mint az ingyenes iskolai étkeztetés, klímavédelem és adócsökkentések. Ugyanakkor nem idegen tőle a konzervatív értékek támogatása sem, mint a mezőgazdaságból élők érdekeinek védelme és a szabad fegyvertartás. Ezen vonásai miatt Harris számára ideális alelnökjelölt, hiszen jól tud szót érteni a középnyugati fehér szavazókkal, akik eddig lelkes Trump-szavazók voltak.

Walz már júliusban megkezdte a támadásokra való felkészülést, amikor egy interjúban kétségbe vonta Trump és alelnökjelöltje, J.D. Vance középosztálybeli mivoltát. Ugyanakkor Walz progresszív intézkedései és szimpátiája bizonyos demokrata értékek iránt kockázatot is jelenthet, hiszen vidéki fehér választók elfordulhatnak tőle.

„Micsoda egy szörnyeteg vagyok! A gyerekek ehetnek és jóllakottan mehetnek tanulni, míg a nők meg maguk dönthetnek az egészségügyi kérdésekben. Ha emiatt akarnak engem megbélyegezni, akkor boldogan viselem majd ezt a bélyeget” – mondta Walz egy júliusi, CNN-nek adott interjújában.