Ön szerint ki az alkalmasabb a főpolgármesteri tisztségre? Szavazzon!

Szentkirályi Alexandra péntek reggel tette meg a bejelentést, amely szerint visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, hogy helyet adjon Vitézy Dávidnak. A Fidesz-KDNP fővárosi listavezetőjeként folytatja kampányát, és arra kérte támogatóit, hogy szavazzanak Vitézyre a főpolgármesteri szavazólapon, valamint a Fidesz-KDNP listájára a listás szavazólapon. Szentkirályi hangsúlyozta, hogy számára a legfontosabb cél Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely távozása a város éléről.

Karácsony Gergely Reakciója

Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi főpolgármestere, azonnal reagált Szentkirályi visszalépésére. Véleménye szerint Vitézy Dávid a Fidesz, a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) és a hatalom jelöltje, és ez a lépés nem változtat a fő célján, hogy továbbra is a város élén maradjon.

A Fidesz döntése, hogy Vitézy Dávidot jelöli főpolgármesternek, nem volt teljesen váratlan. A kampány során a párt folyamatosan mérte Szentkirályi támogatottságát, és az utóbbi időben egyre inkább úgy tűnt, hogy Vitézy jobb esélyekkel indul a választásokon. A Századvég-kutatás eredményei is ezt támasztották alá, mely szerint Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt, aki szemtől szemben le is győzné Karácsony Gergelyt.

Szentkirályi Alexandra kampányát a Fidesz kommunikációs gépezete támogatta, de Orbán Viktor miniszterelnök sem március 15-i, sem június 1-i beszédében nem említette, hogy pártjának van főpolgármester-jelöltje. A kampány során Szentkirályi folyamatosan Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely ellen irányuló üzeneteket közvetített, igyekezve olyan képet kialakítani, hogy Karácsony Gergely Gyurcsány bábja.

Vitézy Dávid Megítélése

Vitézy Dávid, aki korábban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetője volt, és jelentős tapasztalattal rendelkezik a városvezetés terén, pozitív megítéléssel bír a fővárosi lakosok körében. A Századvég-kutatás szerint Vitézy a politikai szempontból aktív budapestiek 48 százalékának támogatását élvezi, míg Karácsony Gergely 42 százalékos támogatottsággal bír.

A választások közeledtével mindkét fél számára világos, hogy komoly kihívások előtt állnak. A Fidesz reményei szerint Vitézy Dávid személyében megtalálták azt a jelöltet, aki képes lesz megszerezni a szükséges támogatást a főpolgármesteri pozíció elnyeréséhez. Karácsony Gergelynek pedig fel kell készülnie arra, hogy megvédje pozícióját a választások során, amely döntő fontosságú lesz Budapest jövője szempontjából.

Szentkirályi Alexandra visszalépése és Vitézy Dávid jelölése jelentős változást hozott a Fidesz kampánystratégiájában. A következő hetekben kiderül, hogy ez a döntés hogyan befolyásolja a választások kimenetelét, és hogy Budapest lakosai melyik jelöltet választják a város élére. A politikai küzdelem fokozódik, és mindkét fél számára kulcsfontosságú lesz, hogy megfelelően kommunikálja üzenetét a választók felé.