A Momentum újra népszavazást kezdeményez az olimpia ügyében

Tompos Márton, a párt elnöke már benyújtotta a referendumhoz szükséges kérdést.

A Momentum Mozgalom újra napirendre tűzte az olimpiai rendezés kérdését Magyarországon. Tompos Márton, a párt elnöke népszavazási kérdést adott be, amelynek célja, hogy a jövőben az állampolgárok hozzájárulása nélkül ne lehessen olimpiát rendezni az országban.

„Véglegesen le akarjuk zárni az olimpiarendezés kérdését” – fogalmazott Tompos a Facebook-oldalára feltöltött videóban. „Mielőtt Magyarország bármilyen olimpiai pályázatot benyújtana, népszavazást kell tartani. Ez olyan horderejű döntés, amelyet közösen kell meghoznunk.” A politikus arra is rámutatott, hogy amíg nincs elegendő orvos, tanár és megfelelő ivóvízellátás az országban, addig nem időszerű olimpiai álmokat kergetni.

A Momentum Mozgalom már 2017-ben nagy visszhangot keltett, amikor a budapesti 2024-es olimpiai pályázat ellen kampányolt. Akkori „NOlimpia” nevű kezdeményezésük során több mint 266 ezer aláírást gyűjtöttek össze, noha a referendum kiírásához 138 ezer is elegendő lett volna. A kormány, elkerülve a politikai következményeket, még az aláírások megszámlálása előtt visszavonta a pályázatot.

Azonban a jelek szerint a kormány nem mondott le végleg az olimpiáról. Az elmúlt években több sportlétesítmény is épült, és Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, 2023 júliusában kijelentette, hogy Magyarország készen áll a 2036-os olimpia megrendezésére.

Júniusban a VSquare arról számolt be, hogy háttérbeszélgetések zajlanak a kormány és a Fővárosi Önkormányzat között egy újabb olimpiai pályázat benyújtásáról. Az elképzelést Karácsony Gergely főpolgármester sem zárta ki. A Medián szeptemberi felmérése pedig azt mutatta, hogy a magyar lakosság többsége úgy véli, képesek lennénk megrendezni az olimpiát, de mind a Fidesz, mind az ellenzék hívei támogatnák, hogy a kérdésben népszavazás döntsön.