Robert Fico: Megbocsátok a merénylőmnek

A szlovák miniszterelnök, Robert Fico videóüzenetben szólalt meg először a május 15-i merénylet után. A politikus elmondta, hogy megbocsát merénylőjének, és várhatóan június végén tér vissza hivatali teendőihez. Emellett bejelentették a „merénylettörvény” előkészítését is.

Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke először szólalt meg azóta, hogy május közepén merényletet követtek el ellene. Videóüzenetében elmondta, hogy nem érzel gyűlöletet támadója iránt, sőt megbocsát neki.

„Május 15-én egy ellenzéki politikai aktivista megpróbált meggyilkolni politikai nézeteim miatt” – mondta Fico a videó elején. Hangsúlyozta, hogy itt az ideje a megbocsátásnak: „Nem érzek gyűlöletet a férfivel szemben, aki rám lőtt. Megbocsátok neki, hagyom, hogy a saját fejében rendezze, mit és miért tett.”

Fico a támadóját, Juraj Cintulát, a „politikai gyűlölet hírnökének” nevezte, aki a sikertelen és frusztrált szlovák ellenzék tagja volt. A miniszterelnök szerint a kormányellenes média és a külföldről finanszírozott civil szervezetek megpróbálják bagatellizálni a merényletet, azonban ő maga is figyelmeztette már korábban a kormány tagjait, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket.

Állapota javul, visszatérés június végén

Fico a támadás során súlyos egészségkárosodást szenvedett, többször meg kellett műteni, és nagy fájdalmakat élt át. Elmondása szerint néhány héten belül, június végén, július elején visszatérhet a munkához, amit kisebb csodaként említett.

A merénylet háttere és következményei

A támadást május 15-én követték el, amikor a kormány Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után Juraj Cintula négy lövéssel sebesítette meg Ficót. Cintulát a helyszínen őrizetbe vették, majd a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában azt állította, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, különösen azzal, hogy Fico kormánya elutasította a fegyverszállítást Ukrajnának.

Készül a „merénylettörvény”

Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy Fico állapota javul, és a pozsonyi Szent Mihály Kórházban fog ambuláns kezelésben részesülni. Kalinák továbbá beszámolt arról, hogy előkészületben van a „merénylettörvény”, amelynek célja a politikai célpontok biztonságának növelése. A javaslat többek között korlátozná, hogy mely helyszíneken lehet tüntetéseket tartani.

Politikai következmények

Fico a videóban kifejtette, hogy hosszú politikai karrierje alatt mindig kiállt a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, azonban elutasítja a beavatkozást más országok belügyeibe. Kritikát fogalmazott meg az Európai Unióval és a NATO-val szemben, különösen az Ukrajna elleni orosz támadást követő eszkaláció miatt, amelyben Szlovákia nem nyújtott katonai segítséget Ukrajnának, csak humanitárius támogatást.

A miniszterelnök figyelmeztetett arra, hogy ha az ellenzék nem változtat hozzáállásán, akkor a május 15-i merénylethez hasonló esetek tovább folytatódhatnak, és további áldozatok lesznek. Fico szerint a politikai párbeszéd helyreállítása és a társadalmi feszültségek enyhítése kulcsfontosságú ahhoz, hogy elkerüljék a jövőbeni erőszakos cselekményeket, és biztosítsák Szlovákia békés és stabil jövőjét.