Jelentős béremelkedés Magyarországon: KSH 2024 februári adatai

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint 2024 februárjában jelentős béremelkedés tapasztalható Magyarországon. A teljes munkaidőben alkalmazottak bruttó és nettó átlagkeresete jelentősen nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó átlagkereset 605 400 forintra emelkedett, ami 14%-os növekedést jelent. A nettó átlagkereset, kedvezmények figyelembevételével, 417 100 forintra nőtt, ez 13,8%-os emelkedést mutat. A bruttó és nettó mediánkeresetek is jelentős, több mint 15%-os növekedést értek el az előző évhez képest.

A béremelkedés mögött számos gazdasági tényező áll, többek között a munkaerőpiac szűkülése és a gazdasági növekedés. Az emelkedő bérek hozzájárulnak a fogyasztás növekedéséhez, amely pozitívan hat a gazdaságra, ugyanakkor inflációs nyomást is generálhatnak.

Szektorspecifikus bérnövekedés

A legnagyobb béremelkedést a technológiai és pénzügyi szektorok mutatták, ahol a magasan képzett munkaerő iránti kereslet folyamatosan növekszik. Ezzel szemben a hagyományosabb iparágak, mint az építőipar és a gyártás, mérsékeltebb bérnövekedést tapasztaltak.

Regionális különbségek

A bérnövekedés országszerte eltérő mértékű. A főváros és a nagyobb gazdasági központok magasabb bérszintet és gyorsabb béremelkedést tapasztalnak, míg a kevésbé fejlett régiókban a bérnövekedés lassabb.

A béremelkedés várhatóan folytatódik a következő években, amint a munkaerőpiaci szűkülés továbbra is fennmarad. A kormány és a vállalatok további intézkedéseket terveznek az alkalmazottak megtartása és a munkaerőpiac bővítése érdekében.