A Kúria elutasította Karsai Dániel népszavazási kérdését

Tegnap a Kúria döntött Karsai Dániel alkotmányjogász népszavazási kérdésének ügyében. Karsai, aki maga is súlyos betegséggel, ALS-szel küzd, azt szerette volna elérni, hogy a halálos betegek dönthessenek saját haláluk időpontjáról és módjáról.

A Kérelem Elutasítása

Karsai kezdeményezését eredetileg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) utasította el. Az NVB szerint a kérdés az élethez való jogot sérti, ami sérthetetlen az Alaptörvény szerint. Karsai felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, amit most a Kúria is elutasított. A Kúria érvelése szerint az emberi élet és méltóság oszthatatlan egysége miatt a kérdés nem bocsátható népszavazásra az Alaptörvény módosítása nélkül.

Karsai Facebook-oldalán fejezte ki csalódottságát. Úgy véli, a Kúria döntése az élet kötelezővé tételét jelenti azok számára is, akik már csak szenvednek. Karsai tervezi, hogy alkotmányjogi panaszt nyújt be a döntés ellen.

Az ALS és Karsai Harca

Karsai 2022 augusztában diagnosztizálták ALS-szel, ami egy halálos idegrendszeri betegség. Az ALS miatt az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, ami teljes bénuláshoz vezet. Karsai állapota gyorsan romlik, kommunikációs képessége mára minimálisra csökkent. Az ő helyzete példázza, milyen súlyos kihívásokkal néznek szembe a hasonló betegségben szenvedők.

Jövőbeli Tervek

Karsai tovább küzd azért, hogy a halálos betegek méltósággal zárják le életüket. Tervezi, hogy kegyelmi kérvényt nyújt be az új államfő, Sulyok Tamás előtt. Ebben kérelmezni fogja, hogy engedélyezzék azoknak segíteni, akik gyógyíthatatlan betegek méltóságteljes halálát támogatnák.

Közösségi Visszhang

A társadalom körében vegyesek a vélemények. Sokan támogatják Karsai kezdeményezését, míg mások aggódnak az élethez való jog kérdései miatt. Ez a téma továbbra is heves viták tárgya Magyarországon.