Az Egyesült Államok figyelmezteti Izraelt a gázai humanitárius válság miatt

Lead: Az Egyesült Államok sürgette Izraelt, hogy haladéktalanul lépjen fel a Gázai övezetben kialakult humanitárius válság enyhítése érdekében. Ellenkező esetben Washington korlátozhatja katonai támogatását. Antony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter közös levelében fejezték ki aggodalmukat a romló helyzet kapcsán.

Az Egyesült Államok hivatalosan is figyelmeztette Izraelt, hogy az elkövetkező hónapban sürgős lépéseket kell tennie a Gázai övezetben fennálló humanitárius helyzet javítása érdekében, különben Washington mérlegelni fogja a katonai támogatás korlátozását – írja a Reuters. A vasárnap elküldött levélben Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter sürgeti Izraelt, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket, mivel a palesztin enklávé helyzete egyre súlyosbodik.

A levél, amelyről először az Axios és az izraeli News 12 számolt be, és amelyet hivatalos források is megerősítettek a Reuters számára, Yoav Gallant izraeli védelmi miniszternek és Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszternek lett címezve. Az Egyesült Államok részéről ez a levél jelenti az eddigi legkeményebb figyelmeztetést a több mint egy éve tartó izraeli-palesztin konfliktus kapcsán.

A levél tartalma szerint „mélységes aggodalmat” kelt az amerikai kormányban a Gázában romló helyzet, és sürgetik Izraelt, hogy „tartós és hatékony” intézkedéseket hozzon a helyzet stabilizálása érdekében. Az amerikai külügyminisztérium és a Pentagon egyelőre nem kommentálta az értesüléseket, és az izraeli nagykövetség sem adott ki hivatalos nyilatkozatot.

Ugyanakkor, a Reuters arról is beszámolt, hogy a figyelmeztetést követően az amerikai kormányzat katonai csapatokat és fejlett rakétavédelmi rendszereket küldött Izraelbe. Bár a Biden-kormányzat eddig nem szorgalmazta a több milliárd dolláros katonai segélyek korlátozását, a mostani figyelmeztetés egyértelmű jele annak, hogy Washington egyre nagyobb nyomást gyakorol Izraelre.

Közben az ENSZ is egyre élesebb kritikával illeti Izrael gázai hadműveleteit. A világszervezet nemrégiben elítélte az izraeli hadsereg azon lépéseit, amelyek során civil áldozatok estek áldozatul, például a Dzsabalia menekülttáborban, ahol egy segélyosztás során tört ki erőszak. Izrael ígéretet tett az eset kivizsgálására, de kitart amellett, hogy kizárólag terrorista célpontokra összpontosítanak a hadműveletek során. Az ENSZ és Izrael között egyre feszültebb a viszony, különösen azok után, hogy izraeli támadásokban több békefenntartó is megsérült.