Szigorítás az Airbnb-nél, falusi pajták szálláshelyként – új turisztikai akcióterv jön

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy új turisztikai akciótervet mutatott be, amely 14+2 pontban vázolja fel az ágazat deregulációját. A terv része az Airbnb-szabályozás szigorítása Budapesten, míg a vidéki falvakban pajtákat és pincéket is ki lehet majd adni szálláshelyként. További újítás a készpénzmentes borravaló kötelezővé tétele, valamint a SZÉP-kártyás mobilfizetés bevezetése.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy átfogó turisztikai akciótervet ismertetett, amely célja a magyar turizmus versenyképességének további növelése. A 14+2 pontból álló deregulációs terv az adminisztratív terhek csökkentésével segítené a szektor fejlődését. Az akciótervet a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség közösen dolgozta ki, és a Forbes számolt be róla.

Az egyik legfontosabb pont az Airbnb-szolgáltatások szigorúbb szabályozása Budapesten, míg vidéken a falusi turizmus bővítésével a kormány lehetővé tenné, hogy gazdasági épületek – például pajták és pincék – szálláshelyként funkcionáljanak.

További intézkedések közé tartozik a vendéglátóhelyek számára a készpénzmentes borravaló lehetőségének kötelező biztosítása, valamint a SZÉP-kártyás mobilfizetés bevezetése, amely révén a fizikai kártya használata megszűnne.

A terv szerint a budapesti bulinegyedben növelik a rendőri jelenlétet, emelik a konferenciákra érkező vendégek támogatásának mértékét, és szabályozzák a kisebb kapacitású medencék úszómesteri felügyeletét is. Az éttermek parkolóhely-kötelezettségét is felülvizsgálják, míg a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ kiterjed majd olyan látványosságokra is, mint a Parlament vagy a sikló.

A plusz két intézkedés között szerepel az élelmiszerbiztonsági vendéglátói anyagok készítése, valamint a termálvíz kísérőgázának jövedéki adójának eltörlése.