Új nemzeti konzultáció készülhet a gazdasági semlegességről

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy friss Facebook-bejegyzésében bejelentette, hogy a kormány újabb nemzeti konzultációt tervez. A konzultáció témája a gazdasági semlegesség lenne, amely Kocsis szerint az ország gazdasági növekedésének alapját képezheti.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy Facebook-posztban utalt arra, hogy a kormány újabb nemzeti konzultációt készíthet elő, amelynek középpontjában a „gazdasági semlegesség” állna. A politikus szerint ez a stratégia lehetőséget nyújtana arra, hogy Magyarország az uniós átlag feletti gazdasági növekedést érjen el. Ez pedig olyan lépések alapjául szolgálhatna, mint a bérek emelése, a vállalkozások ösztönzése és új lakhatási intézkedések bevezetése.

„Ahogy minden fontos ügyről, erről is meg kell kérdezni az emberek véleményét” – írta Kocsis. A javaslat a hétvégén, Esztergomban megtartott kihelyezett frakcióülésen hangzott el, ahol a kormánytagok elé tárták a gazdasági semlegesség kérdését.

A kormány 2010 óta rendszeresen szervez nemzeti konzultációkat, amelyekben az állampolgárok politikailag irányított kérdőívek formájában mondhatják el véleményüket különböző társadalmi és politikai témákban. Ezek az eredmények – amelyek általában az állampolgárok túlnyomó többségének támogatását mutatják – később hivatkozási alapul szolgálnak a kormány intézkedéseihez. A legutóbbi konzultáció, amely az „uniós szankciókról” szólt, 2,7 milliárd forintba került.

Kocsis posztja arra enged következtetni, hogy a következő konzultáció középpontjában a gazdasági semlegesség és annak potenciális hatásai állnak majd. A kormány azt sugallhatja, hogy ez a stratégia segíthet emelni a béreket, javítani a kis- és középvállalkozások helyzetét, valamint megoldást kínálhat a lakhatási problémákra.