Heves szócsaták az Európai Parlamentben: Orbán Viktor bemutatta a magyar uniós elnökség terveit

Az Európai Parlament szerdai ülését belpolitikai feszültségek és éles kritikák határozták meg, amikor Orbán Viktor előadta a magyar uniós elnökség programját. Elemzők értékelték a vitát, ahol a kormányfő szembenézett ellenzéki támadásokkal és politikai kihívásokkal.

A szerdai plenáris ülésen Orbán Viktornak ismét szembe kellett néznie az Európai Parlament kritikáival, amikor bemutatta a magyar uniós elnökség programját. A Nézőpont Intézet igazgatója, Mráz Ágoston Sámuel szerint Orbán európai politikusként próbált felszólalni, míg a parlamenti képviselők főleg Magyarország belügyeit kritizálták. Orbán beszédében sajnálatát fejezte ki, hogy a vita nem az elnökségi programról, hanem személyes támadásokról és „ócska propagandáról” szólt.

Mráz kiemelte, hogy ezúttal a Patrióták frakciója is kiállt Orbán mellett, ami új helyzetet teremtett a korábbi évekhez képest, amikor a miniszterelnök inkább egyedül védekezett a támadásokkal szemben. A magyar ellenzék, élén Magyar Péterrel, belpolitikai támadásokkal ostromolta Orbánt, de elemzők szerint Magyar nem tudott kiemelkedni a kritikusok sorából.

Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője úgy látja, hogy bár Orbán nem veszítette el hidegvérét, a vitából kiderült, hogy az Európai Unió nagy többsége és az Európai Bizottság is erős kritikákat fogalmazott meg a magyar kormány felé. Ugyanakkor Horn szerint a vita belpolitikai hatása korlátozott, mivel egyik táborban sem várható jelentős változás a választók álláspontjában.