A kormány új terve: a nyugdíj-megtakarítások lakáscélú felhasználása

A kormány 2025-től lehetőséget kínálna az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások lakáscélú felhasználására, adómentesen. Bár az intézkedés célja a gazdaság élénkítése, szakértők szerint nem lesz jelentős hatása a lakáspiacra, és akár az ingatlanárak növekedését is felgyorsíthatja, miközben gyengítheti a pénzügyi öngondoskodás kultúráját.

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) már egy ideje arra panaszkodik, hogy a magyar lakosság túlságosan óvatosan bánik a pénzzel, és inkább megtakarít, mintsem költekezne. Az NGM szerint a lakossági fogyasztás ösztönzése mind a gazdasági növekedés, mind az áfabevételek növelése szempontjából fontos lenne. Orbán Viktor gazdasági csapata most előállt egy konkrét javaslattal: az önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő, több mint 2000 milliárd forintnyi megtakarítást lakáscélokra lehetne felhasználni adómentesen 2025-től.

Az elképzelés alapján a lakosság könnyebben juthatna hozzá megtakarított pénzéhez, hogy azt lakásvásárlásra, felújításra vagy előtörlesztésre fordíthassa. Azonban a részletek még homályosak, és a szakértők szerint túlzottan optimista az NGM várakozása, miszerint ez 300 milliárd forintos pénzmozgást idézne elő a gazdaságban.

Miközben a kormány az intézkedéstől azt várja, hogy élénkítse a lakáspiacot, a valóságban az ingatlanárak további emelkedéséhez is vezethet. Ezen kívül sokan aggódnak amiatt, hogy az intézkedés hosszú távon alááshatja a pénzügyi öngondoskodás kultúráját, amely éppen csak kezdett megerősödni a rendszerváltás óta.