Orbán Viktor: „Nem szabad elcsábulnunk” – A geszti kormányülés és gazdasági irányvonalak

Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli interjújában a háromnapos geszti kormányülés fő témáiról beszélt. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány legfontosabb feladata a gazdasági semlegesség és növekedés biztosítása, miközben figyelni kell a külpolitikai kihívásokra is.

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott szokásos pénteki interjújában beszélt a háromnapos geszti kormányülésről, amelyet a Tisza-kastélyban tartottak. Elmondta, hogy az ilyen üléseken a kormány működése szempontjából létfontosságú kérdések kerülnek terítékre. A legutóbbi ülés célja a legfontosabb kormányzati irányvonalak meghatározása volt.

A műsorvezető a gazdasági növekedés kihívásairól kérdezte a miniszterelnököt, különös tekintettel arra, hogy az idei második negyedévben mindössze 1,3 százalékos volt a hazai gazdasági bővülés. Orbán ennek ellenére optimistán válaszolt: „Erre mondják a sportemberek, hogy innen szép nyerni.”

A miniszterelnök szerint a külpolitikai események figyelemmel kísérése mellett kiemelt fontosságú a gazdaság helyzetének stabilizálása, mivel „óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarország számára”. A geszti kormányülésen ennek a gazdasági semlegességnek az alapjait fektették le. Orbán hozzátette, hogy a cél a 3-6 százalékos gazdasági növekedés elérése, ami hosszabb távon jólétet és fizetésemeléseket hozhat.

A beszélgetésben kiemelt szerepet kapott a munkavállalók helyzete is. Orbán szerint „ma Magyarországon mindenkinek van munkája”, de a kormány további lépéseket tervez a foglalkoztatás és a bérnövekedés támogatására. Beszélt a havi ezer eurós minimálbér és az egymilliós átlagbér céljáról is, hangsúlyozva, hogy az árak szabályozása hosszú távon nem fenntartható, de magasabb bérekkel lehet segíteni a családokat.

Orbán kitért a gyermekek után járó adókedvezmények megduplázásának terveire is, amelyet egy éven belül végre kíván hajtani. Emellett a közel-keleti katonai konfliktus gazdasági hatásairól és a Magyarországon élő zsidó közösség védelmének fontosságáról is beszélt.

A miniszterelnök röviden reagált Orbán Balázs, politikai igazgatójának korábbi nyilatkozatára is, amelyet félreérthetőnek minősített, ám a kormány részéről a kérdést lezártnak tekintik.