Hogyan vetne véget Trump az ukrajnai háborúnak?

Volodimir Zelenszkij az ENSZ Biztonsági Tanácsában hangsúlyozta, hogy Oroszországot békére kell kényszeríteni az ukrajnai konfliktus lezárásához. Az ukrán elnök célja elérhetetlen maradhat, ha Donald Trump visszatér a Fehér Házba, aki sajátos terveket hirdetett a háború befejezésére, de konkrétumokat továbbra sem árult el. Mi történhet az amerikai elnökválasztás után?

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke az ENSZ Biztonsági Tanácsában világossá tette: Oroszországot csak kényszerrel lehet békére bírni, és a tárgyalások nem hozhatnak eredményt. Ezzel szemben Donald Trump, az Egyesült Államok republikánus elnökjelöltje többször is azt állította, hogy 24 órán belül véget vetne a háborúnak, ha újra hatalomra kerülne. Bár Trump részleteket eddig nem közölt a tervéről, a legvalószínűbb megoldásként egy demilitarizált zóna kialakítása merült fel Kelet-Ukrajnában. Ez a terv Moszkvának kedvezne, de Kijev és a NATO számára elfogadhatatlan lenne, hiszen Oroszország továbbra is megtarthatná az elfoglalt területeket, beleértve a Krím félszigetet is.

A novemberi amerikai elnökválasztás, amely Donald Trump és Kamala Harris demokrata jelölt között dőlhet el, jelentős hatással lesz az ukrajnai konfliktus alakulására. Harris győzelme esetén várhatóan folytatódna az amerikai katonai és pénzügyi támogatás Ukrajna számára, míg Trump győzelme jelentős változásokat hozhat a külpolitikában. Trump terve ugyanis arra épülhet, hogy Ukrajnát lemondásra kényszerítse a NATO-tagságról és az elfoglalt területekről a béke érdekében.

Az amerikai közvélemény megosztott az ukrán támogatások ügyében. Míg a republikánus szavazók és képviselők egy része a segélyek visszafogását szorgalmazza, a demokrata oldal folytatná a jelenlegi politikát. Az amerikai elnökválasztás így nemcsak az ország jövőjét, hanem a globális politikai egyensúlyt is meghatározhatja, különösen az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus tekintetében.