Megmenthetik az őszi vetést az esőzések – a szárazság még mindig fenyeget

Bár az ország jelentős részén enyhébb volt az időjárás a vártnál, a hosszú ideig tartó szárazság továbbra is nyomot hagyott a mezőgazdaságban. Az elmúlt napok áztató esői viszont reményt adhatnak az őszi vetés számára, míg a kukorica és a napraforgó termését már nem befolyásolja a csapadék.

Tartalom: Az elmúlt napok esőzései nagy megkönnyebbülést hoztak a magyar mezőgazdaság számára, különösen az őszi vetéseknek. A HungaroMet térképe szerint országszerte legalább 30 milliméter eső hullott, a Dunántúl és Észak-Magyarország egyes területein pedig ennek akár két-háromszorosa is. Ez a csapadék azonban már későn érkezett a napraforgó és kukorica számára, amelyek hozama a száraz nyár miatt jelentősen csökkenhet.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a szeptember elején közzétett előrejelzésében lefelé módosította a kukorica és a napraforgó terméshozamát. Bár az országos átlag még így is kielégíti a belső keresletet, a hozamok szélsőségesen változóak lesznek régiónként. Csongrád-Csanád megyében például mindössze 4,1 tonnás átlagos hozam várható hektáronként, míg Vas megyében ez az érték akár 8,3 tonna is lehet.

Az őszi vetés szempontjából azonban pozitívumként értékelhető az eső. Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének tanácsosa szerint bár a betakarítás helyenként csúszhat, az esőzések hosszú távon kedvező hatással lehetnek a jövő évi termésre. Az eső különösen azoknak kedvez, akik már korábban vetettek száraz talajba, és azoknak is, akik most kezdik meg a vetést nedves körülmények között.

Ugyanakkor a talajvízhiány még mindig jelentős, különösen az Alföld egyes részein, ahol akár 200 milliméter is hiányozhat a talaj felső rétegéből. Itt az esőzések csupán átmeneti enyhülést hoztak, és továbbra is fennáll a belvíz veszélye a rossz vízgazdálkodású területeken.