Novák Katalin új szerepben tér vissza a közéletbe: tanácsadóként folytatja

Hét hónapos hallgatás után Novák Katalin, a volt köztársasági elnök bejelentette, hogy a jövőben egy új civil szervezet, az XY Worldwide vezérigazgatójaként tevékenykedik. A szervezet célja, hogy megoldásokat találjon a globális demográfiai válságra és a csökkenő születésszámok problémájára.

Novák Katalin, a kegyelmi botrány miatt leköszönt volt köztársasági elnök, hétfőn az X-oldalán bejelentette, hogy a jövőben az XY Worldwide nevű új szervezet vezérigazgatójaként dolgozik. A szervezetet Stephen J. Shaw angol demográfus-filmrendezővel közösen alapította, céljuk pedig a globális születésszám csökkenésének megfékezése. Az XY Worldwide programjainak keretében ifjúsági és médiaedukációs kampányokat terveznek, valamint szakpolitikai tanácsokat nyújtanak kormányoknak és döntéshozóknak.

A bejelentés időzítése sem véletlen: Novák kedden Dél-Koreában, a World Knowledge Forumon tartott előadást a magyar családpolitika sikereiről. Beszédében figyelmeztette Dél-Koreát a világ legalacsonyabb születési rátájára, és a magyar családpolitikai döntéseket állította példaként. Szerdán a szöuli parlament elnökével találkozott, és a dél-koreai demográfiai kihívásokról tárgyalt.

Novák új szerepe jól illeszkedik a korábbi politikai karrierjébe, hiszen családpolitikával már 2014 óta foglalkozik. Most új szervezetében is a családbarát politikák népszerűsítésére és a termékenységi ráta növelésére koncentrál.