Szamárköhögés-járvány Magyarországon: drámai növekedés a fertőzések számában

A szamárköhögés-járvány robbanásszerűen terjed Magyarországon. A Válasz Online adatai szerint július óta duplázódnak, néha háromszorosára is nőnek a heti esetszámok, ami komoly közegészségügyi aggodalmat kelt.

A szamárköhögés-járvány júliusban kezdett járványszerűen terjedni Magyarországon, amit a járványügyi hatóságok is megerősítettek. Akkor összesen 185 esetet regisztráltak, az azóta eltelt öt hétben azonban már 342 új megbetegedést jelentettek, így a fertőzések száma 527-re emelkedett. Összehasonlításként: 2023-ban mindössze egyetlen szamárköhögéses esetet rögzítettek, és idén február közepéig semmilyen gyanús esetet nem találtak. A fertőzések február végén kezdtek növekedni, májusban pedig már előfordult, hogy egy hét alatt tíz feletti új esetet regisztráltak, míg júniusra ez a szám húsz fölé nőtt.

A Válasz Online adatai szerint augusztus 25-ig 123 csecsemő kapta el a betegséget, ami azt jelenti, hogy a fertőzöttek közel egynegyede ebből a különösen veszélyeztetett korcsoportból került ki. A csecsemők számára azért is különösen veszélyes a szamárköhögés, mert ők még nem kapták meg a szükséges védőoltásokat, vagy az első, két hónapos korban beadott oltásuk még nem alakított ki elegendő védettséget. A gyermekeket 18 hónapos korban és 11 évesen oltják újra, ám mivel a vakcina hatása idővel gyengül, a felnőttek is megfertőződhetnek. A Válasz Online elemzése szerint az esetek 54 százaléka 20 év alattiakhoz köthető, míg a felnőttek körében a 40-49 évesek körében regisztrálták a legtöbb fertőzést.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) emlékeztető oltás felvételét javasolja, különösen azoknak, akik csecsemőkkel egy háztartásban élnek. Azonban a hirtelen fellépő járvány miatt folyamatos hiány van az oltóanyagokból, ami további kihívást jelent. A szamárköhögés, vagy pertussis, egy potenciálisan halálos bakteriális fertőzés, amelyet a Bordetella pertussis okoz, és legnagyobb veszélyt a csecsemőkre jelenti. A baktérium fertőzőképessége rendkívül magas, 90 százalék körüli, és három-hat hétig tartó súlyos köhögési rohamokat okozhat. A betegség súlyos szövődményei között szerepel a tüdőgyulladás, görcsrohamok, és szélsőséges esetekben akár halált is okozhat. Nevét a jellegzetes, szamárbőgésre emlékeztető belégzésről kapta, amelyet a hosszan tartó köhögési rohamok okoznak.