Újabb költekezés a 2026-os választások előtt? Matolcsy nem ért egyet a kormány politikájával

A költségvetési konszolidáció helyett ismét költekezés jöhet a 2026-os választások előkészületeként. Matolcsy György, a jegybank elnöke bírálja ezt a politikát, míg a kormány Donald Trump győzelmében és az orosz-ukrán háború lezárásában bízik. A novemberi amerikai elnökválasztás és a hitelminősítői felülvizsgálat eredménye döntő lehet a jövőbeli gazdasági irányvonal szempontjából.

A 2026-os választások közeledtével a magyar kormány ismét a költekezés útjára léphet, a költségvetési konszolidáció helyett, ami Matolcsy György szerint veszélyes irány. A kormány azonban a novemberi amerikai elnökválasztás és az év végi hitelminősítői felülvizsgálat eredményeire vár, hogy meghatározza a következő lépéseket. A hitelminősítők jelenleg Magyarországot a befektetésre ajánlott kategória legalsó szintjén tartják, ami miatt kiemelt figyelemmel kísérik az eseményeket.

A választási kampány menetrendje nem sokban különbözik a 2022-es minta alapján, amikor a gyermekes családok számára nyújtott személyi jövedelemadó-visszatérítés az uniós infláció élvonalába repítette Magyarországot, ami recesszióhoz és elhúzódó megélhetési válsághoz vezetett. A Bloomberg szerint a 2026-os választások előtt másfél éves költekezés várható, ami növelheti a költségvetési hiányt. Ennek ellenére Orbán Viktor kitart a terv mellett, mivel ez biztosíthatja politikai győzelmét, hasonlóan a 2022-es választásokhoz.

A Pénzügyminisztérium nem kommentálta a Bloomberg állításait, Varga Mihály pénzügyminiszter azonban várhatóan pénteken, a Közgazdász vándorgyűlésen beszél majd a költségvetési politikáról.

Gazdasági kihívások és Matolcsy kritikája
A magyar költségvetés jelenleg is feszített, a hiány 6,7 százalékos, miközben az Európai Unió 20 milliárd eurót tart vissza, és a gazdasági növekedés akadozik. A jegybank korábban a kamatemelés révén kerülte el a valutaválságot, ám jelenleg is az egyik legmagasabb alapkamatot tartja fenn az EU-ban. Matolcsy György szerint a kormány költségvetési politikája „életveszélyes”, és egy fenntarthatatlan terhet helyez az országra. Véleménye szerint az ilyen politikák elkerülhetetlenül költségvetési korrekcióhoz vezetnek az év során.

Konzervatív jövőkép vagy költekezés?
2024-ben a kormány konszolidációs tervet hirdetett, amely beruházások elhalasztását és új adókat is tartalmazott. Az Európai Bizottság azonban túlzott deficit-eljárás alá vonta Magyarországot, és további intézkedéseket követelt. Orbán Viktor júliusban bejelentette, hogy a családok adókedvezményeinek növelését tervezi 2025-ig, illetve támogatott hitelprogramot indít a szakképzettek és kisvállalkozások számára.

Politikai remények és kihívások
A kormány abban bízik, hogy a gazdasági helyzet stabilizálódik, és 2024-ben 4,5, 2025-ben 3,7, míg a választási évben 2,9 százalékra csökken a költségvetési hiány. Azonban sok múlik a nemzetközi helyzeten, különösen az amerikai választások eredményén és az orosz-ukrán konfliktus lezárásán. A kormány szerint, ha ezek a tényezők kedvezően alakulnak, egy „békeköltségvetést” is bevezethetnek.

Varga Mihály szerint a Bloomberg cikke félrevezető, és egy Facebook-posztban „ötcsillagos fake news”-nak nevezte az abban foglaltakat. A Pénzügyminisztérium állítása szerint nem kaptak kérdéseket a Bloomberg újságírójától, így a cikk állításait nem tartják megalapozottnak.