Tüntetéssel indult a tanév a Madách Imre Gimnázium előtt

A múlt héten leváltották a Madách Imre Gimnázium igazgatóját, ami nagy felháborodást keltett a diákok és tanárok körében. Hétfő reggel körülbelül kétszáz diák gyűlt össze az iskola előtt, hogy kiálljon az igazgató mellett, és megőrizze az iskola szellemiségét, amelyet Mészáros Csaba 24 éves vezetése alatt alakítottak ki.

Hétfő reggel, fél nyolc körül diákok csoportja gyűlt össze a Madách Imre Gimnázium előtt, hogy tiltakozzanak az igazgatójuk leváltása ellen. A helyszínen a „Szól a kakas már” című népdal szövegét osztották szét, és a gimnázium előtti utcát a rendőrség lezárta.

A diákok színes pólóban érkeztek a rendhagyó tanévnyitóra, amire a szervezők előzetesen felhívták a figyelmet, kérve, hogy ünneplő helyett inkább madáchos pólót viseljenek. A Facebookon közzétett üzenetükben azt írták: „A Madách szellemiségének megfelelően legyetek ti az üde színfolt, a remény ebben a gyászban.”

A gimnázium bejáratánál kifeszített molinón Ady Endre „Hol oly sokat csatáztam hasztalan, csatázzam újra és boldog leszek” idézete volt olvasható, mellette pedig egy másik felirat állt: „Itt állok, mást nem tehetek.”

A demonstráción Vízi Dávid színművész olvasta fel Ady Endre „Ifjú szívekben élek” című versét. Több diák is felszólalt, elutasítva Mészáros Csaba eltávolítását, és hangsúlyozták, hogy kiállnak az iskola szellemisége mellett.

Kálid Artúr és Murányi Tünde színművészek is csatlakoztak a megmozduláshoz, felolvasva két korábbi igazgatóhelyettes szavait. Az egyikük kiemelte, hogy bár az iskola állapota nem volt a legjobb, az intézmény hangulata magával ragadta.

A tantestület nevében egy fiatal tanár nyilatkozatot olvasott fel, amelyben megerősítették, hogy számukra továbbra is a diákok a legfontosabbak. Hangsúlyozták, hogy Mészáros Csaba jogszerűen engedélyezte a mobiltelefonok használatát az iskolában, és kiemelték: „Meg kell őriznünk a Madáchot olyannak, amilyen Mészáros Csaba 24 éves munkája alatt lett.”

A tüntetés rövid, alig 25-30 perces volt, végül a diákokat arra kérték, hogy vonuljanak be az évnyitóra. Több szülő is csatlakozott hozzájuk, és együtt skandálták: „Itt állok, és mást nem tehetek.”

A bevonulás alatt Mészáros beszédét követően egy diák Illyés Gyula „Egy mondat a zsarnokságról” című versét szavalta el.

Egy másik diák felolvasta N. Kósa Judit egyik, a Népszavában megjelent publicisztikáját, amelyben arról írt, hogy „az ösztönös liberalizmus öröklődik nemzedékről nemzedékre a Madáchban.” Említést tettek Iványi Gáborék helyzetéről is, mivel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) szegedi és budapesti iskoláinak működési engedélyét a tanév kezdete előtt vonták vissza, több száz diákot hagyva iskola nélkül.

A tüntetés végén színművészek olvastak fel diákok által írt üzeneteket, közös emlékeket idézve a volt igazgatóval. Az egyik diák elmesélte, hogyan táncoltak a gólyatáborban Mészáros ébresztő zenéjére, és hogy a gimnáziumi színjátszókör előadásain Mészáros mindig jelen volt. Szerinte a Madáchban olyan tanárok dolgoznak, akik érdekes órákat tartanak, így a diákoknak eszükbe sem jut elővenni a telefonjukat.

A tüntetés végén több diák üzenetét is felolvasták, amelyek közül az egyik így szólt: „Egyszerre dobban mindenki szíve a mi Mészinkért.” Egy másik üzenet pedig arról szólt, hogy „most kell felnyitnunk az emberek szemét, és megállítani a romlást.” Többen is arra buzdították a pedagógusokat és diákokat más iskolákban, hogy csatlakozzanak a tiltakozáshoz.

Délután hat órakor újabb tüntetésre készülnek, ezúttal a Belügyminisztérium épülete előtt.