Lázár János elvárásai a MÁV új vezetésével szemben

Lázár János szigorú elvárásokat fogalmazott meg a MÁV új vezetői számára, és hangsúlyozta, hogy a vasúttársaság megítélését nem szabad önjelölt szakértőkre bízni. Az elmúlt napokban fokozódott a vita a vasútvonalak állapotáról, különösen a Keleti pályaudvari baleset után.

Lázár János bejelentette, hogy a MÁV-nál új IC-kocsik gyártása mellett jó minőségű használt járműveket is beszereznek. Hangsúlyozta, hogy elsődleges elvárása a vasúttársaság új vezetésével szemben az, hogy javítsanak az utasokkal való bánásmódon.

Lázár egyértelművé tette, hogy a magyar államvasutakról alkotott képet nem szabad önjelölt vagy frusztrált közlekedési szakértőkre bízni. „Azt is elvárom a MÁV-csoport új vezetőitől, hogy személyesen vegyenek részt a MÁV-ról szóló vitákban, amelyek eddig jórészt a társaság részvétele nélkül zajlottak. A magyar vasútnak így is elég problémája van, nincs szükség arra, hogy politikusok – legyenek akár álfideszes ellenzékiek, akár álellenzéki fideszesek – még több zavart és félrevezetést keltsenek az utasok körében” – tette hozzá.

Az elmúlt héten felerősödött a vita a MÁV szolgáltatásainak minőségéről és a vasútvonalak állapotáról, miután a Keleti pályaudvaron kisiklott egy vonat, amelynek öt kocsija napokra megbénította az egyik legnagyobb budapesti pályaudvart. A balesetet követően Lázár János már augusztus 16-án egy ötpontos közlekedési akciótervet hirdetett meg, amely a következőket tartalmazza:

  1. A közlekedés állampolgári joggá válik,
  2. 1 milliárd eurós uniós hitelt vesznek fel vasútépítésre,
  3. Nyugati, leselejtezett járműveket szereznek be,
  4. Lecserélik a MÁV vezetését,
  5. Felújítanak néhány vasútállomást.

Hegyi Zsolt, a MÁV új vezérigazgatója, ígéretet tett arra, hogy független vizsgálattal derítik fel a Keletiben történt baleset okait. Az Építési és Közlekedési Minisztérium Közlekedésbiztonsági Szervezete előzetes vizsgálata szerint a kisiklást két törött csavar okozta. Erről a balesetről részletesebben is írtunk korábbi cikkünkben.

A Keleti pályaudvari baleset újabb lendületet adott a Vitézy Dávid és Lázár János közötti szócsatának. Vitézy, korábbi közlekedési államtitkár, úgy véli, hogy „nem elég másokra mutogatni és cinikusan vigyorogni”, hiszen szerinte „a magyar vasúti közlekedés szemünk láttára omlik össze”.