Terézváros lakói dönthetnek az Airbnb betiltásáról: Demokráciakísérlet indul a VI. kerületben

Szeptember 2-án nemcsak a tanév veszi kezdetét a budapesti VI. kerületben, hanem egy különleges demokráciakísérlet is, amely során a terézvárosiak két héten keresztül szavazhatnak arról, hogy betiltsa-e a kerület a rövid távú lakáskiadást, beleértve az Airbnb-t is. Az eredmény pedig meghatározhatja a kerület jövőjét.

Szeptember 2-án egy új fejezet nyílik Terézvárosban, amikor is a tanévkezdés mellett egy figyelemre méltó demokráciakísérlet veszi kezdetét. A kerület lakói két héten át dönthetnek arról, hogy be kell-e tiltani a rövid távú lakáskiadást, mint például az Airbnb-t, 2026 januárjától. Ha a lakók úgy határoznak, a momentumos Soproni Tamás vezette kerület követi azoknak a városoknak a példáját, amelyek már valamilyen formában korlátozták az ilyen jellegű szálláshelyeket. A döntés azonban megosztja a közösséget: míg a tiltás támogatóinak reményei szerint ez enyhíthetné a kerület lakhatási problémáit, addig az ellenzők szerint a kerület jelentős bevételektől esne el, és a tiltás nem orvosolná a lakhatási válságot.

Cikkünkben Soproni Tamás polgármester, a Magyar Apartmankiadók Egyesülete (MAKE) és nemzetközi példák alapján vizsgáljuk meg, hogy milyen érvek szólnak a rövid távú lakáskiadás tiltása mellett és ellen, valamint hogy mi vezetett el idáig, és mire lehet számítani a szavazás után.

A júliusban újraválasztott Soproni Tamás augusztus 1-jén jelentette be, hogy szeptember 2-tól ügydöntő szavazást tartanak a kerületben. A terézvárosiak arról dönthetnek, hogy 2026 januárjától betiltsák-e a rövid távú lakáskiadást, beleértve az Airbnb-t is. A lakók személyesen és online is szavazhatnak két héten át, ami már önmagában is eltér a hagyományos népszavazásoktól. Az önkormányzat nem szabott meg részvételi küszöböt, és az eredményt ügydöntőnek tekintik, ami azt jelenti, hogy ha a többség a tiltás mellett dönt, a polgármester a közgyűlés elé terjeszti a javaslatot.

Soproni szerint a hosszabb, online szavazási időszakot azért választották, mert egy hagyományos népszavazás megszervezése nagyon költséges lenne, és sokakat kizárna, mivel csak egyetlen napra korlátozódna, személyes részvétellel. Az online szavazást a Budapesti Lakógyűlés számára kialakított szoftverrel szervezik meg, amit a Fővárosi Önkormányzat ingyen biztosít a kerület számára. Így pár millió forintért biztosíthatják, hogy minden 16 év feletti, terézvárosi lakcímkártyával rendelkező polgár voksolhasson.

De miért is merült fel az Airbnb betiltásának kérdése? Soproni Tamás szerint több lakossági panasz is érkezett az Airbnb-n keresztül érkező turistákra, akik gyakran hangoskodnak, nem tartják be a közösségi együttélés szabályait, és sok szemetet hagynak maguk után. Emellett a polgármester úgy véli, hogy a rövid távú lakáskiadás hozzájárul a kerület kiüresedéséhez, az ingatlanárak és a bérleti díjak emelkedéséhez.

Bár a panaszok száma csökkent az évek során, Soproni úgy gondolja, hogy ez inkább annak köszönhető, hogy a lakók feladták a reményt, hogy változást érhetnek el. A polgármester rámutatott, hogy Terézváros népessége is jelentősen csökkent: míg a kétezres években még 55 ezren laktak a kerületben, ma már csak 34-35 ezren.

A kerület lakossága most dönthet arról, hogy milyen jövőt szán Terézvárosnak: tűrni, tiltani, vagy valami kompromisszumot keresni a kettő között. Az Airbnb modelljét világszerte számos kritika érte már, és több város, mint például New York, Barcelona, vagy Lisszabon, különböző szabályozásokat vezetett be a rövid távú lakáskiadás korlátozására.

Magyarországon is rendelkezésre áll a lehetőség a szabályozásra, miután a kormány 2020-ban megadta az önkormányzatoknak a jogot, hogy meghatározzák, hány napra adható ki egy lakás turisztikai célból. Bár ez a jog már négy éve létezik, eddig egyetlen magyar önkormányzat sem élt a lehetőséggel. Most azonban Terézváros lehet az első, ahol a lakók kezében van a döntés.

Az önkormányzat a rövid távú lakáskiadás melletti és elleni érveket is megosztotta a lakossággal egy kis füzetben, amely minden terézvárosi postaládájába eljutott. A füzetben a tiltás mellett szóló érvek között szerepel a hangoskodó turisták zavaró jelenléte, az ingatlanárak és bérleti díjak emelkedése, valamint az, hogy az Airbnb-k jelentős része nagybefektetők kezében van. Az ellenérvek között pedig az áll, hogy az ilyen lakások fenntartása sok embernek biztosít munkát, segíti a helyi vállalkozásokat, olcsóbbá teszi a turizmust, és jelentős bevételt hoz a kerületnek.

Az, hogy végül melyik érvek győznek, szeptember 2. és 16. között dől el, amikor a terézvárosiak leadják szavazataikat. Az eredmény pedig akár egy teljesen új irányt is kijelölhet a kerület számára.