TikTok visszavonja jutalmazási rendszerét az EU-ban a gyerekek védelme érdekében

A kínai ByteDance tulajdonában lévő TikTok videómegosztó platform bejelentette, hogy végleg visszavonja a TikTok Lite jutalmazási rendszerét az Európai Unióban – jelentette be az Európai Bizottság. Az áprilisban indított eljárás után az EU döntést hozott a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) alapján, hogy a platform nem tett elegendő lépést a gyerekek védelme érdekében.

A TikTok Lite Jutalmazási Rendszerének Problémái

A TikTok Lite jutalmazási rendszere lehetővé tette a felhasználóknak, hogy az alkalmazáson belül bizonyos feladatok, például videók megtekintése, tartalom kedvelése és barátok meghívása során pontokat szerezzenek. Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a platform ezt a funkciót anélkül indította el, hogy előzetesen értékelte volna a kockázatokat, különösen a platform függőséget okozó hatásával kapcsolatban. Különös aggodalomra adott okot, hogy az üzemeltető nem hozott kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyerekek védelme érdekében, ugyanis a TikTokon nem állnak rendelkezésre hatékony életkor-ellenőrző mechanizmusok.

Az Európai Bizottság Lépései

Margrethe Vestager, uniós versenyjogi biztos kiemelte, hogy a közösségi médiát használók biztonságának és jólétének prioritást kell élveznie. „A függőséget okozó platformok tervezési jellemzői veszélyeztetik a felhasználók jólétét. Ezért tettük jogilag kötelezővé a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály alkalmazását a TikTok számára, és gondosan figyelemmel kísérjük, hogy a platform megfelel-e a jogszabályban előírtaknak” – írta az uniós biztos.

A brüsszeli testület áprilisban indított eljárást a platform ellen, mivel előzetes megállapításuk szerint a TikTok Lite franciaországi és spanyolországi elindítása előtt az üzemeltető nem hozott megfelelő kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyerekek védelme érdekében. Az Európai Bizottság bejelentette, hogy a platform kötelezettséget vállalt arra, hogy a TikTok Lite jutalmazási rendszerét végleg kivonja az EU-ból, és nem indít olyan programot, amely megkerülné a visszavonást. A kötelezettségvállalások megszegése a DSA megsértésének minősül, és pénzbírságot vonhat maga után. Az eljárást az Európai Bizottság lezárta.