Gyurcsány Ferenc és a DK Konfliktusa a 444.hu-val

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, hosszú Facebook-bejegyzésben fejtette ki, miért tekinti pártja politikai ellenfélnek a 444.hu-t.

A konfliktus előzménye egy gúnyos véleménycikk, amelyet a 444.hu közölt Gyurcsány egyik interjújáról. Ebben az interjúban Gyurcsány magyarázta, miért nem mond le a párt vezetéséről a gyenge választási eredmények után. A cikk nagy felháborodást keltett a DK köreiben, mivel szerintük túllépett egy határt. A Nyugati Fény, amely gyakran tükrözi a párt véleményét, cikket közölt arról, hogy mozgalom indult a 444 előfizetéseinek lemondására, orientálva az olvasókat a lappal szembeni hozzáállásban.

A 444.hu válaszként újabb publicisztikát tett közzé, amelyben azt írták, hogy Gyurcsány pártja a szabad sajtóra támadt, mert szerinte a lap túlságosan középen áll, vagyis nem támogatja kifejezetten a hazai ellenzéki pártokat. Ez a fejlemény pedig tovább rontja a már amúgy is megtépázott sajtószabadságot Magyarországon.

Szombat reggeli posztjában Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a szólásszabadság szent és sérthetetlen, de az eredeti 444-cikk szerinte inkább „vérhányás”-nak minősül, amely „hazug, emberi becsületet sértő” elemeket tartalmaz. Véleménye szerint a 444-nek tárgyilagos, tényszerű beszámolót kellett volna közzétennie az interjúról, mielőtt sarkos véleményt fogalmaz meg.

Gyurcsány azzal vádolja a lapot, hogy nem adta meg az olvasóinak a lehetőséget, hogy maguk alkossanak véleményt az interjúról, ezzel „harcra lépett” a párt ellen. Szerinte a lapnak jogában áll ezt tenni, de pártjának is joga van ahhoz, hogy a 444.hu-t „nem újságnak, hanem a romlottság és a rombolás fertőző gócának” tekintse. Gyurcsány konkrétan kijelentette:

„A lap politikai ellenfelünk”, és „magára valamit adó ember szerintünk undorral elfordul egy ilyen laptól”.

A DK az utóbbi napokban heves akcióba lendült a közösségi médiában. Nemcsak Gyurcsány, hanem a párt többi ismert politikusa is kommentháborút folytat mindenkivel szemben, aki arról posztol, hogy Gyurcsány Ferencnek érdemes lenne távoznia a közéletből.