Vitézy Dávid paktumot javasol Szentkirályi Alexandrának és Karácsony Gergelynek

Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje, nyílt levélben szólította meg politikai ellenfeleit, Szentkirályi Alexandrát (Fidesz–KDNP) és Karácsony Gergelyt, hogy vállalják: megválasztásuk esetén nem vezetnek be járatritkítást Budapesten. Vitézy hangsúlyozta, hogy ő maga már megígérte, hogy nem lesz ilyen csomag, és reméli, hogy Karácsony és Szentkirályi is csatlakoznak ehhez az ígérethez.

Az ügy hátterében a januári járatritkítások állnak, amelyeket a közösségi nyomás miatt Karácsony Gergely és a BKK visszavont. Vitézy arra kéri ellenfeleit, hogy tegyenek hasonló vállalást a budapesti utasok érdekében.

A Medián friss felmérése szerint, ha Szentkirályi Alexandra visszalépne, Vitézy Dávid és Karácsony Gergely támogatottsága közel azonos lenne. Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója azonban kijelentette, hogy nem tervezik Szentkirályi visszaléptetését. Karácsony magabiztosan állítja, hogy bármi történjék, ő nyerni fog. Vitézy Dávid viszont magát tartja az egyetlen esélyes kihívónak.

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely, vasárnapi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a közösségi költségvetés forrásaiból folytatják a pesti rakpart zöldítését. Nyolc fát telepítenek a Lánchíd és az Erzsébet híd között, és négyszáz négyzetméteres vadvirágos területet alakítanak ki árnyékolókkal, napozókkal, párakapukkal és öntözőrendszerrel. A főpolgármester kiemelte, hogy a rakpartot gyalogosbaráttá és zöldebbé teszik. Emellett 18 milliárd forintot fordítanak klímaadaptív közterületekre a következő ciklusban.

Karácsony egyetértett Vitézy Dáviddal abban, hogy a Közlekedési Múzeumnak jelenlegi helyén van a legjobb helye, de elutasította a „mini-Dubaj” ötletét. Az ATV kérdésére válaszolva kritizálta a csatorna hozzáállását, és hangsúlyozta, hogy szeretné, ha saját programjairól is kérdeznék.