Szijjártó a hackertámadásról: Úgy állítottak be minket, mintha örömmel néztük volna, hogy de jó, az oroszok minden adatunkat elvitték

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozott az orosz hackertámadásról, amely a külügyi tárcát érte. Elmondta, hogy nem ért az informatikai kérdésekhez, és hamar elveszti a fonalat, amikor ilyen témák kerülnek szóba. Kiemelte, hogy nem különösebben érdekli, mi áll abban a levélben, amelyet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat akkori vezetője írt az orosz hackertámadások következményeiről.

Kérdések és válaszok a lakossági fórumon

Egy nagykőrösi lakossági fórumon több újságírói kérdésre is válaszolt Szijjártó Péter az orosz hackertámadással kapcsolatban. Megkérdezték, miért állította a kormány, hogy a 2021-es, a Direkt36 által bemutatott hackertámadás sikertelen volt, miközben a 444.hu-hoz eljutott információk szerint sikeres volt. Szabó Hedvig altábornagy, az NBSZ akkori főigazgatója levelet írt Vargha Tamásnak, amelyből kiderült, hogy az orosz hackercsoportok bejutottak a külügy informatikai rendszerébe, több mint 4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná.

Szijjártó elmondta, hogy nem látta a levelet, és „nem is különösebben érdekli” annak tartalma, de ha a sajtóhoz nem a feladótól vagy a címzettől jutott el, akkor bűncselekmény történt. Kijelentette, hogy ha bárki támadást indított bármilyen eszközük ellen, megtették a szükséges lépéseket, hogy „megvédjük magunkat, megvédjük a szuverenitásunkat, megvédjük az országot”.

Gulyás Gergely elismerése és Szijjártó reakciója

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy történt hackertámadás, Szijjártó pedig hozzátette, hogy sok beavatkozási kísérlet történik az informatikai rendszerekbe, és a felelősök mindig megvédik azokat, kijavítják a hibákat. Szijjártó szerint olyan információ, amely a szuverenitásukat vagy működőképességüket veszélyeztette volna, nem került idegen kezekbe.

Informatikai rendszerek és védelmi intézkedések

A tárcavezető elmondta, hogy ő maga alig használ informatikai rendszereket, éppen azért, hogy a lehető legkevésbé legyen kitéve ilyen veszélyeknek. A 444.hu arról is írt, hogy az orosz támadás miatt 2021 végén felállítottak egy munkacsoportot, amely megállapította, hogy a rendszer kompromittálódott, és egy új kialakítását javasolták, ami 30,5 milliárd forintba került volna, de a fejlesztések nem valósultak meg.

Újságírói kérdések és rendőri intézkedések

A fórumon kívül a Telex újságírói is megpróbáltak kérdéseket feltenni Szijjártónak, de nem engedték be őket az eseményre. Az újságírókat a helyszínen igazoltatták, és távozásra szólították fel. Végül csak odakiabálva tudtak kérdéseket feltenni Szijjártónak, aki arra hivatkozva nem válaszolt, hogy már várják a következő helyszínen.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy az ügy miatt nem kérette be az orosz nagykövetet, ahogy más hasonló esetekben sem hívtak be nagyköveteket informatikai támadások miatt.