Norvégia, Spanyolország és Írország elismeri a Palesztin Államot

Norvégia, Spanyolország és Írország szerdán bejelentették, hogy hivatalosan is elismerik a palesztin államot. A döntést először Jonas Gahr Store, Norvégia miniszterelnöke jelentette be, amelyet röviddel később Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök és Simon Harris ír miniszterelnök követte. A három ország lépése jelentős diplomáciai fordulatot hozhat az izraeli-palesztin konfliktusban.

Két Állam Megoldása: Béke és Biztonság

Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök a bejelentésében hangsúlyozta, hogy az izraeli-palesztin konfliktus egyetlen fenntartható megoldása a két állam békés egymás mellett élése. „Az izraeli-palesztin konfliktus egyetlen alternatívája az, hogy két állam egymás mellett él békében és biztonságban” – mondta Store. A norvég kormány hivatalos közleményben is megerősítette a döntést.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök szintén hasonló érveket hozott fel, amikor bejelentette, hogy Spanyolország május 28-án elismeri a palesztin államot. „Sok okból fogjuk elismerni Palesztinát, ezt három szóban foglalhatjuk össze: béke, igazságosság és következetesség. Biztosítanunk kell, hogy a kétállami megoldást tiszteletben tartsák, kölcsönös biztonsági garanciákat kell nyújtani. Alapvető fontosságú, hogy a két fél tárgyaljon a békéről, ezért ismerjük el Palesztinát” – fogalmazott Sanchez.

Simon Harris ír miniszterelnök szintén hangsúlyozta, hogy a tartós béke csak egy szabad nép szabad akarata alapján biztosítható. „A mai döntés azt üzeni a világnak, hogy a terrorizmus kifizetődő. Miután a Hamász terrorszervezet a holokauszt óta a legnagyobb zsidó mészárlást hajtotta végre, miután a világ szemtanúja volt szörnyű szexuális bűncselekmények elkövetésének, ezek az országok úgy döntöttek, hogy a Hamászt és Iránt jutalmazzák a palesztin állam elismerésével” – közölte Israel Katz izraeli külügyminiszter a döntésekre reagálva. Az izraeli külügyminisztérium szerint a lépés „a szélsőségességet és az instabilitást táplálja”.

Izrael Reakciója és Következményei

Az izraeli kormány határozottan elítélte a döntést. Israel Katz külügyminiszter bejelentette, hogy Izrael visszahívja norvégiai és írországi nagyköveteit, és hasonló lépést tesz Spanyolország ellen is, ha megvalósítják a palesztin állam elismerésének szándékát. „Világos üzenetet küldök Írországnak és Norvégiának: Izrael nem hátrál meg azokkal szemben, akik aláássák szuverenitását és veszélyeztetik biztonságát” – mondta Katz.

Nemzetközi Reakciók

Az ENSZ legalább 140 tagja már elismeri a palesztin államiságot, azonban több nagyhatalom, köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság hivatalosan nem. Palesztinának 2012 óta megfigyelői státusza van az ENSZ Közgyűlésben, de nem tagja az ENSZ-nek. A három európai ország lépése újabb lendületet adhat a palesztin államiság elismerésének, és diplomáciai nyomást helyezhet Izraelre a konfliktus békés rendezése érdekében.