Ha jövő vasárnap lenne az Európai Parlamenti választás, melyik párt listájára szavazna?

Az előrejelzések szerint a 2024-es Európai Parlamenti választások az európai politikai tér jelentős átalakulását hozhatják magukkal. A keményvonalas jobboldal előretörése várható, melynek részben a jobbközép Néppárt is szövetségre lépne. A Fidesz és a baloldal teret veszíthet, miközben új szereplők, például a Tisza Párt, jelentős támogatottságra számíthatnak.

A választások időpontja és jelentősége

Az európai parlamenti választások időpontja 2024. június 6. és 9. között lesz, amikor az európai polgárok részt vehetnek a voksoláson. Magyarországon ez lesz az ötödik ilyen jellegű választás az ország történetében, amelyet egy időben tartanak az önkormányzati választásokkal.

Az Európai Parlamentbe 720 képviselőt választanak, melyek eloszlása az ún. degresszív arányosság elvének megfelelően történik. Magyarország ezen alkalommal is 21 képviselőt küld az Európai Parlamentbe, és a választás egyfordulós, listás rendszerű lesz.

A választáson induló pártok között számos változás figyelhető meg. A legnagyobb frakciók között a jobbközép Európai Néppárt számíthat a legtöbb mandátumra, míg a szociáldemokraták várhatóan a második helyen végeznek. Ugyanakkor az EU-szkeptikus, keményvonalas jobboldal is megerősödhet, melyet az Identitás és Demokrácia és az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselnek.

Induló pártok és frakciók az Európai Parlamenti választásokon

Magyarországon a politikai mezőny változásai nyomán érdekes fordulatokra lehet számítani. A Fidesz-KDNP korábbi népszerűsége csökkenő tendenciát mutat, miközben a Tisza Párt felívelő pályán van. A Tisza Párt előretörésével az ellenzéki pártoknak is fel kell készülniük az esetleges mandátumvesztésre.

Az induló pártok között a legnagyobb meglepetést a Tisza Párt jelentheti, melynek támogatottsága az utóbbi időszakban jelentősen nőtt. A Fidesz-KDNP a korábbi évekhez képest visszaesést tapasztal, míg az ellenzéki pártoknak kiegyensúlyozott kampányt kell folytatniuk a mandátumok megtartása érdekében.

Összességében az 2024-es Európai Parlamenti választások különleges helyzetet teremtenek az európai politikában. Az új szereplők és az átrendeződő erőviszonyok új irányokat jelölhetnek ki az Európai Unió jövője szempontjából, miközben Magyarországon is fontos változásokra lehet számítani a politikai palettán. A választások eredményei minden bizonnyal meghatározóak lesznek az elkövetkező évek európai és hazai politikájában.