Arizona állam visszavonja a 160 éves abortusztilalmat

Az Arizona állam szenátusa megszavazta az 1864-es évi abortusztilalmat visszavonó törvényt, amely drasztikus változást jelent az államban. A döntés 16:14 arányban született meg, a demokraták mellett két republikánus támogatásával. Katie Hobbs, Arizona kormányzója üdvözölte az eredményt, és bejelentette, hogy hamarosan hivatalosan is aláírja a törvényt.

A hatályon kívül helyezett 1864-es törvény az abortuszt a fogantatás pillanatától kezdve tiltotta, még nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén is. Az új szabályozás értelmében, ha a kormányzó aláírja a törvényt, Arizona a 2022-es abortusztörvényt fogja alkalmazni, amely a terhesség 15. hetéig engedélyezi az abortuszt. Ez a változás jelentős enyhülést jelent a korábbi, szinte teljes tiltáshoz képest.

Politikai és Társadalmi Hatások

Az abortusztilalom visszavonása kampánytémává vált az amerikai politikában, különösen miután az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 2022-ben hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet. Az ítélet eltörlése után több állam is szigorúbb abortusztilalmakat léptetett életbe, ami országos vitákat és tiltakozásokat váltott ki.

A törvény hatályon kívül helyezése 90 nappal a törvényhozási ülésszak vége után lép életbe, így van egy átmeneti időszak, amikor minden abortusz tilos lesz Arizonában. Ez a gyakorlati megvalósítás és az átmeneti rendelkezések kérdéseit veti fel.

Nemzetközi Perspektíva

Az arizonai döntés fontos lépés az Egyesült Államokban zajló abortuszjogokkal kapcsolatos vitában, amely globális figyelmet is kap. Az abortuszhoz való jog kérdése továbbra is megosztja az amerikai társadalmat, és várhatóan a jövőbeni választások fontos témája lesz.