Az Európai Bizottság eljárást indít a Meta ellen

Az Európai Bizottság hivatalosan eljárást indított a Meta, azaz a Facebook és az Instagram mögött álló vállalat ellen. A Bizottság azt vizsgálja, hogy a cég megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályokat (DSA), különösen az európai parlamenti választások közeledtével kapcsolatban.

A Vádak Háttere

A Bizottság aggályai a Meta által nyújtott szolgáltatások átláthatóságával és a felhasználói jogorvoslatokkal kapcsolatosak. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy a vállalat hogyan kezeli a megtévesztő hirdetéseket és a politikai tartalmakat. Az előzetes vizsgálatok szerint a választások előtt nem álltak rendelkezésre hatékony eszközök a félretájékoztatás és a hamis tartalmak elleni küzdelemre.

Jogszabályi Követelmények

Az uniós szabályozás értelmében a digitális platformoknak biztosítaniuk kell a célzott dezinformációval szembeni védelmet. A Bizottság szerint a Meta nem biztosított elegendő mechanizmust az illegális tartalmak jelölésére, és nem tett eleget a felhasználói jogorvoslati és belső panasztételi eljárások megerősítése terén.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a Meta nem felelt meg a DSA előírásainak, akár a cég globális éves forgalmának hat százalékáig terjedő bírsággal is sújthatják. Ez jelentős pénzügyi és reputációs kockázatot jelent a vállalat számára.

Az Európai Bizottság Intézkedései

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen hangsúlyozta, hogy az uniós szabályok célja az európai állampolgárok védelme a külső dezinformációval és manipulációval szemben. A Bizottság elvárja, hogy a Meta együttműködjön az eljárás során, és haladéktalanul benyújtsa a szükséges információkat a vizsgálat elvégzéséhez.

Az eljárás eredményétől függően a Bizottság további intézkedéseket hozhat, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a Meta által bemutatott intézkedések elégtelenek. Az eset kimenetele jelentős hatással lehet a digitális platformok jövőbeli szabályozására az Európai Unióban.