Vitatott Gazprom-szponzoráció: politikai és sportdiplomáciai töltet a Fradi kapcsán

Cseh Katalin, a Momentum Európai Parlamenti képviselője, kritizálta Orbán Viktor kormányát. Szerinte a kormány a Ferencváros FC-n keresztül engedné vissza az orosz befolyást az európai futballba. Cseh szerint a Gazprom a Fradin keresztül próbál visszatérni.

UEFA Felhívás és Politikai Kontextus

Cseh Katalin levélben szólította fel Aleksander Ceferin, az UEFA elnökét. Kéri, hogy lépjen fel Putyin orosz elnök újabb befolyásolási kísérlete ellen. Az EP-képviselő szerint a Gazprom visszatérési kísérlete a Ferencváros szponzoraként aggodalomra ad okot.

A Ferencváros, a magyar bajnokság hatodszoros győztese, orosz Gazpromtól kapna szponzorációt. A magyar külügyminisztérium szerint nincs probléma azzal, ha a Gazprom lesz a csapat szponzora. A cég nincs a szankciós listán, és a külföldi befektetések elősegítik a magyar sport fejlődését.

Sportswashing: A Gazprom Stratégiája

Cseh Katalin a sportswashing kifejezést használta a Gazprom stratégiájának leírására. E szerint a vállalatok sporttámogatásokkal próbálnak javítani saját, negatív reputációjukon. Hasonlította a szaúdi stratégiához, ahol szintén sportolók szerződtetésével próbálnak pozitívabb képet kialakítani.

A Közösségi és Politikai Reakciók

A közösségi média és a hazai sajtó intenzíven foglalkozik az üggyel. A Gazprom a magyar rekordbajnok mögött jelenne meg. A német klub a háború kitörése után letakarta a szponzori logót a mezeken.

Cseh Katalin és a Momentum továbbra is nyomást gyakorol az UEFA-ra és a magyar kormányzatra. Céljuk, hogy gátolják meg a Gazprom befolyásának növekedését az európai és magyar futballban. A következő hónapokban várhatóan további fejleményekre kerül sor. Ezek meghatározhatják a Ferencváros és az európai futball jövőjét a geopolitikai konfliktusok tükrében.