Lengyel Külügyminiszter-helyettes: fontolgatják az EU vétójogának részleges megszüntetését

Andrzej Szejna, a lengyel külügyminiszter-helyettes, nyilatkozatot tett az Európai Unió döntéshozatali rendszerének átalakításáról. Szejna az Új Baloldal képviselője. A RMF FM lengyel kereskedelmi rádióban beszélt arról, hogy Lengyelország nem támogatja a vétójog teljes eltörlését. Azonban bizonyos területeken, mint a védelmi és biztonságpolitika, el tudja képzelni az egyhangú döntéshozatal megszüntetését.

A Vétójog Jelenlegi Szerepe Az EU-ban

Szejna szerint nem tervezik a vétójog teljes eltörlését. De úgy véli, a védelmi és biztonságpolitikai döntésekben felül kell vizsgálni ezt a rendszert. Azt mondta, hogy bizonyos országok, mint Magyarország, akadályozzák az EU hatékony működését. Ez különösen a biztonságpolitikai kérdésekben okoz problémát.

Magyarország és a Vétójog

A miniszterhelyettes szerint Magyarország példája mutatja a vétójog problémáit. Kifejtette, hogy Magyarország külpolitikája gyakran ellentétes az EU többségi álláspontjával. Ez különösen akkor jelent problémát, amikor az EU-nak egységesen kellene fellépnie.

Biztonságpolitika és Vétójog

Szejna hozzátette, hogy a védelmi és biztonságpolitikai döntésekben a vétójog megszüntetése elősegíthetné az EU gyorsabb és hatékonyabb reagálását. Ezt azért tartja fontosnak, mert az EU-nak gyorsan kell reagálnia a nemzetközi kihívásokra.

Az EU Jövője és a Vétójog

Radoslaw Sikorski, Szejna főnöke is szólt az EU döntéshozatalának reformjáról. A lengyel diplomácia vezetője szerint nem biztos, hogy szükség van az alapszerződések módosítására. De a hatékonyabb döntéshozatal érdekében az EU-nak fel kell készülnie arra, hogy több mint 30 tagúvá váljon.

Szejna és Sikorski nyilatkozatai kiemelik az EU döntéshozatali mechanizmusainak felülvizsgálatának szükségességét. Különösen a védelmi és biztonságpolitikai területeken fontos lehet a vétójog részleges megszüntetése. Ez lehetővé tenné az EU számára, hogy hatékonyabban reagáljon a globális kihívásokra.