Hszi Csin-ping félelme: A szovjet összeomlás árnyékában Kína jövője

Miközben Peking virágokkal ünnepli a Kínai Kommunista Párt 75 éves fennállását, Hszi Csin-ping kínai elnök éberen figyeli a szovjet típusú összeomlás veszélyeit. A párt hosszabb ideje van hatalmon, mint valaha a Szovjetunió, és Hszi a belső problémákra figyelmeztet, amelyek a párt hatalmát megingathatják.

A Tienanmen téren egy 18 méter magas virágkompozíció emlékeztetett Kína kommunista uralmának 75. évfordulójára, amelyet országszerte ünnepeltek virágtematikájú kiállításokkal. Miközben a hatalom hosszú életét szimbolizáló gyümölcsök és tökök díszítették az utcákat, Kína vezetője, Hszi Csin-ping aggodalommal tekint pártja jövője felé. A Kínai Kommunista Párt ugyanis túlszárnyalta a Szovjetunió uralmának időtartamát, amely 74 év után omlott össze 1991-ben.

Hszi rendszeresen utal beszédeiben a Szovjetunió sorsára, figyelmeztetve tisztviselőit a szovjet típusú hanyatlás veszélyére. A párt iránti lojalitás biztosítása érdekében ideológiai kampányokat indított, miközben a gazdaság csak gyengén mutat növekedést a zéró-Covid politika lezárása óta. A szovjet összeomlás Kínában gyakori téma maradt: a pártvezetők belső megbeszéléseket tartottak a kérdésről, és dokumentumfilmeket sugároztak, amelyek arra figyelmeztettek, hogy a szovjet párt hanyatlása a fegyelem és az egység megbomlásával kezdődött.

Hszi retorikájában visszatérő gondolat, hogy a párt belső viszályai, klikkesedése és a lojalitás gyengülése jelenthetik a legnagyobb veszélyt a kínai kommunista uralomra. A vezető ismételten hangsúlyozza, hogy Kína csak belülről gyengítheti meg magát, és Hszi nem mutat hajlandóságot arra, hogy utódot neveljen ki, ami növeli a bizonytalanságot a jövőre nézve.

A szovjet összeomlásról szóló elemzések most ismét reflektorfénybe kerültek Kínában, ahogy Hszi Csin-ping a párt ideológiai és szervezeti egységének megőrzésére koncentrál, figyelmeztetve a Szovjetunió bukásának veszélyeire.