A forint árfolyama átlépte a 400-as határt, a további sors az amerikai munkaerőpiaci adatokon múlik

A forint–euró árfolyam napok óta 400 forint felett mozog, és a jelenlegi adatok szerint 401,71 forintot kell fizetni egy euróért. A hazai fizetőeszköz jövője az amerikai munkaerőpiaci mutatóktól függ, amelyek meghatározóak lehetnek a további árfolyammozgások szempontjából. A szakértők szerint a forint nem tér vissza a 400 alatti árfolyamhoz a közeljövőben.

Kedd óta a forint árfolyama folyamatosan 400 forint fölött mozog, és rövid időre 402 forint fölé is szökött. Jelenleg egy euróért 401,71 forintot kell fizetni. A piac figyelme most az amerikai munkaerőpiaci adatokra irányul, melyeket pénteken hoznak nyilvánosságra. Az amerikai jegybank, a Fed az infláció helyett inkább ezekre az adatokra összpontosít, így a forint árfolyama is ezen múlhat. A jelenlegi sávban stagnál, a piac valószínűleg kivár, mielőtt újabb mozgásba lendül.

A Portfolio elemzése szerint az ADP foglalkoztatottsági adatok jobbak a vártnál, és a munkanélküli-segélyért folyamodók száma továbbra is alacsony. Ezenkívül a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index is magas szinten áll, ami szintén befolyásolhatja az árfolyamot.

A szakértők szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a forint hosszabb ideig, vagy talán soha nem tér vissza a 400 forint alatti szintre. Az első komoly ellenállási pont 402-403 forint környékén található, ami megállíthatja a forint gyengülését.

Csütörtökön a forint még erősödött a dollárral szemben, 362 forint alatti szinten is járt, de péntek délelőttre az MNB adatai szerint ismét 364,3 forintra gyengült az amerikai valutával szemben.

A forint gyengülésének fő oka a közel-keleti helyzet eszkalációja, különösen az, hogy Izrael várhatóan csapást mér az iráni olajkitermelő egységekre. Ez jelentős kiesést okozhat a világpiacon, bár nem pótolhatatlan. Ennek hatására a befektetők óvatosabbak lettek, ami a fejlődő országok devizáinak, köztük a forintnak a gyengülését eredményezte.

A Brent kőolaj ára is jelentősen megugrott, a szeptember 26-i 70 dolláros hordónkénti árról péntekre 78,7 dollárra emelkedett. Ez további nyomást gyakorol a kisebb, fejlődő országok pénzügyi piacaira, és növeli a kockázatkerülést.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a forint árfolyama tovább eshet, és akár a 410 forintot is elérheti. Az elemzők azonban úgy vélik, hogy 402-403 forintnál van egy ellenállási pont, ami megakadályozhatja a további gyengülést. A kormány részéről Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón hangsúlyozta, hogy az árfolyam és a kamatpolitika a jegybank hatáskörébe tartozik, így nem számítanak kormányzati beavatkozásra a közeljövőben.