Öt párt egyeztetett Karácsony Gergellyel, de a patthelyzet még mindig fennáll

A Fidesz, a Kutyapárt, a DK, a Tisza Párt és a Vitézy Dávid által vezetett LMP képviselői találkoztak Karácsony Gergellyel kedden a városházán. Bár a megbeszélés „korrekt hangulatban” zajlott, érdemi előrelépés nem történt, főként a főpolgármester-helyettes kinevezése körüli viták miatt.

Kedden a városházán Karácsony Gergely főpolgármester öt frakció képviselőivel egyeztetett, köztük volt a Fidesz, a Kutyapárt, a DK, a Tisza Párt és a Vitézy Dávid által vezetett LMP képviselője is. Vitézy szerint a találkozó korrekt hangulatban zajlott, a beszélőviszony létrejött, de a legfontosabb kérdésekben, mint a főpolgármester-helyettes kinevezése, továbbra sem sikerült megállapodni. Karácsony Gergely ragaszkodik ahhoz, hogy Kiss Ambrus maradjon helyettese, míg Vitézy Dávid személyét is elfogadná, de Kiss kinevezését a Tisza Párt nem támogatja.

A frakciók között egyébként olyan kérdések is felmerültek, hogy ki üljön a Fidesz mellé a közgyűlésben, és végül Vitézyék vállalták ezt a szerepet. Emellett Vitézy bejelentette, hogy ő lesz a Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP frakció vezetője.

A legnagyobb viták az SZMSZ módosítása körül forognak, ahol Vitézy számos változtatást javasolt. Többek között azt, hogy a főpolgármester ne dönthessen egyszemélyben a közgyűlés nélkül fontos ügyekben, mint például nemzetközi sporteseményekre való pályázatok vagy a fővárosi beruházások prioritásai. Karácsony azonban több kérdésben ragaszkodik saját hatásköreihez, különösen a cégvezetők kinevezését illetően.

A viták ellenére Vitézy szerint nem valószínű, hogy feloszlik a közgyűlés, mivel ehhez négyötödös többségre lenne szükség, ami szinte lehetetlennek tűnik a jelenlegi politikai helyzetben.