Még nem érkeztek kínai rendőrök Magyarországra a februári megállapodás óta

Bár februárban megállapodás született a magyar és a kínai kormány között, miszerint a két ország rendőrei közösen fognak járőrözni Magyarországon, a Belügyminisztérium válasza szerint eddig egyetlen kínai rendőr sem érkezett az országba.

A Belügyminisztérium a 444.hu közérdekű adatigénylésére adott válaszában megerősítette, hogy a februári megállapodás óta egyetlen kínai rendőr sem érkezett Magyarországra. Március elején derült ki, hogy a két ország közötti megállapodás célja a hatékonyabb kommunikáció elősegítése és a belbiztonság javítása volt. Azóta azonban semmilyen konkrét lépés nem történt, amit a minisztérium is megerősített, mondván: „A Kínai Népköztársaság Közbiztonsági Minisztériuma és a magyar Belügyminisztérium közötti megállapodás óta nem érkeztek kínai rendőrök Magyarországra járőrözni.”

A minisztérium azonban hangsúlyozta, hogy a megállapodás határozatlan idejű, és a nemzetközi diplomáciai szokások alapján bármikor módosítható vagy kiegészíthető.

A megállapodás számos kritikát váltott ki, többek között amiatt, hogy növelheti Kína magyarországi befolyását, illetve aggodalmak merültek fel, hogy a kínai állam a rendőrök segítségével ellenőrizhetné Magyarországon élő állampolgárait is. Egyes jogvédő szervezetek szerint Kína már most is működtet illegális rendőrőrsöket több országban, köztük Magyarországon is, amelyeket főleg a diaszpóra megfigyelésére használ.

A Belügyminisztérium tagadja, hogy ilyen kínai rendőrőrsök működnének az országban, bár több külföldi országban már vizsgálatok indultak az ilyen tevékenységek ügyében.