Bolgár reakció a felrobbantott csipogók ügyében: Pénz folyt át az országon

A bolgár nemzetbiztonsági hivatal közleményben reagált a felrobbantott csipogókkal kapcsolatos hírekre, melyek szerint egy bolgár székhelyű cég is érintett lehet az ügyben. A hivatal tisztázta, hogy Bulgárián csak pénz áramlott át, míg a beszerzést egy Norvégiában bejegyzett cég intézte.


A bolgár nemzetbiztonsági hivatal közleménye szerint a felrobbantott csipogók nem Bulgárián keresztül jutottak el Libanonba és Szíriába. Bár a beszerzést intéző, norvég tulajdonú Norta Global cég Szófiában van bejegyezve, a tranzakciók csak pénzügyi természetűek voltak. „Bulgárián keresztül csak körülbelül 1,6 millió euró folyt át, amit Magyarországra küldtek” – közölte a hivatal.

A bolgár állásfoglalás azután született meg, hogy a Telex arról számolt be, a budapesti BAC Consulting Kft. közvetítőként vett részt a Hezbollah felrobbantott csipogóinak értékesítésében. A Telex cikke szerint valójában egy bolgár cég hozta be a Tajvanról származó csipogókat, melyeket a libanoni szélsőséges szervezet később megszerzett.

Az AR-924 típusú csipogók a tajvani Gold Apollo cég forgalmazásában álltak, ám Hszu Csing-kuang, a vállalat vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a Hezbollahnak eladott eszközöket nem ők gyártották, hanem egy európai partner licencszerződése alapján értékesítették azokat. A magyarországi BAC Consulting szerepe csupán közvetítői volt, míg a beszerzést a bolgár Norta Global cég intézte.

A bolgár cég tulajdonosa norvég állampolgár, és a vállalatot 2022 áprilisában alapították projektirányítási tevékenységre. A Telex információi szerint a magyar cég csupán a bolgár szál elfedésére szolgált az ügyben.

A Gold Apollo vezérigazgatója később az amerikai NPR rádiónak nyilatkozva elárulta, hogy a BAC Consulting egy közel-keleti bankszámláról fizetett, melyet a tajvani bank legalább egyszer letiltott. Ennek a tranzakciónak azonban nincs nyoma a magyar cégpapírokban.

A Hezbollah által használt csipogók felrobbantása után Izrael hivatalosan nem kommentálta az esetet.