Orbán Viktor Kötcsén: A hazai politikai tér újraíródott, a jövő versenyébe lépünk

A 23. kötcsei találkozón Orbán Viktor a 2010-es kormányváltást egy új korszak kezdeteként értékelte, majd hangsúlyozta, hogy a jövőért folyó versenyre kell készülni, mert a belpolitikai tér gyökeresen megváltozott. A miniszterelnök emellett a világrend átalakulásáról és a 2026-os választások kihívásairól is beszélt.

A 23. kötcsei pikniken, ahol zárt ajtók mögött beszélt Orbán Viktor, a miniszterelnök visszatekintett a 2010-es kormányváltásra, amelyet nem csupán hatalomváltásként, hanem egy új rendszer alapításaként jellemzett. Kiemelte: „van a múlt, és vagyunk mi”, és nem engedik, hogy a múlt visszatérjen. Bár Magyar Péter nevét nem említette, a Tiszára utalva elmondta: „a jövők versenyét kell megnyerni”.

Az ATV értesülései szerint Orbán hangsúlyozta, hogy a 2010-es fordulat célja a családközpontú gazdaság megteremtése és az, hogy minden dolgozni képes magyar biztos megélhetésre számíthasson. Emellett az IMF elutasítása és egymillió új munkahely megteremtése is a kormány eredményei közé tartozik.

A kötcsei találkozót követően a Fidesz és a KDNP képviselői szeptember végén egy zárt körű frakcióülésen is összegyűlnek, amely a 2023-as esztergomi helyszínen kerül megrendezésre.

Megváltozott belpolitikai tér
Orbán Viktor kijelentette, hogy a belpolitikai tér jelentősen megváltozott Magyarországon. Korábban a választók számára egyértelmű volt: „van a múlt, és vagyunk mi”. Most azonban 2026-ra az lesz a kérdés, ki milyen jövőt kínál. A miniszterelnök szerint a vita a jövőképek között zajlik majd, és „a jövők versenyét kell megnyerni”.

Multipoláris világrend
Orbán Viktor a világrend átalakulására is kitért. Az unipoláris világrendet – amelyet az amerikai demokraták fenntartanának – egy multipoláris világrend váltja fel, különösen, ha Donald Trump győzelmével az amerikai politika megváltozik. Orbán szerint a Kelet technológiai, gazdasági és demográfiai előnye jelentős, így a jövőben csak azok maradnak fenn, akik alkalmazkodnak az új világrendhez.

2026-os választások
A 2026-os parlamenti választások sikeréhez Orbán több feltételt is megfogalmazott: a gazdasági környezethez való alkalmazkodás, az emberek életszínvonalának javítása, valamint a jövő reményének fenntartása elengedhetetlen. A politikai ellenfelekkel szemben továbbra is „józan ész talaján” kíván állni, és olyan értékek mellett, amelyek a társadalom többségének támogatását élvezik.

A miniszterelnök célja, hogy 2025-re a gazdasági növekedés elérje a 3,5 százalékot, növeljék a béreket, duplázzák meg a gyerekek után járó adókedvezményeket, és indítsák el a kkv-programot.

Új gazdaságpolitika
Orbán a Covid-járvány utóhatásaira is kitért, amelyek szerinte 2026-ig fennmaradnak. A megoldást egy semleges gazdaságpolitika jelenti, amely nem kötődik egyetlen blokkhoz sem, hanem nyitott mindenki felé, miközben a magyar érdekek maradnak az első helyen. Katart, Tokiót és Pekinget említette pozitív példaként a financiális semlegesség terén, valamint kijelentette, hogy 2032-re elérhető az energiafüggetlenség is.

A miniszterelnök kiemelte, hogy Magyarország katonai konfliktusoktól távol kell maradjon, és a Matolcsy György jegybankelnök mandátuma utáni időszakban egy összehangolt gazdaságirányítás szükséges.

„Aki nem véres, az nem harcolt”
Orbán szerint a politikában a harcosoké a főszerep, és az ő kormányzása idején nem elegendő beszélni, hanem cselekedni kell. Minden politikai és szakpolitikai vitát meg kell nyerni, és csak közösen érhető el a 2026-os győzelem.

A pikniken Orbán rövid sajtótájékoztatót is tartott, ahol a Tisza Párt eredményeiről, az egészségügy helyzetéről és a vasúti közlekedésről beszélt. Emellett még egy bicepszmérést is vállalt Németh Kristóf, a Sztárbox versenyzője ellen.