Gyurcsány Ferenc kérdése Orbán Viktor kötcsei beszéde után

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, éles kritikával illette Orbán Viktor miniszterelnököt a kötcsei beszéde után. A közösségi oldalán tett bejegyzésében kemény szavakkal illette a kormányfőt, és provokatív kérdést intézett az olvasókhoz.

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor 23. kötcsei pikniken elhangzott beszédére reagálva fogalmazta meg gondolatait közösségi oldalán. Szerinte a miniszterelnök vagy egy „vak mágus”, aki nem látja, hogy az ország szakadék szélén táncol, vagy „egy tisztességtelen disznó”, aki látja, de nem érdekli a helyzet. Gyurcsány provokatív kérdést tett fel követőinek: „Melyik lehetőség a jobb nekünk?”

Orbán Viktor szombat délután érkezett meg Kötcsére, ahol beszédet mondott a változó világgazdaságról és az alkalmazkodás szükségességéről. Szokatlan módon azonban a beszéde előtt megállt és válaszolt az újságírók kérdéseire, amely során dicsérte többek között Lázár János közlekedési minisztert és Takács Péter egészségügyi államtitkárt. A miniszterelnök pozitívan nyilatkozott a magyar gazdaság helyzetéről is, amire többek között Gyurcsány Ferenc sem hagyta szó nélkül.

A volt miniszterelnök posztjában kifejtette, hogy Orbán „semmit sem lát” a jelenlegi problémákból, és figyelmeztetett: „A mágiából nem lesz politika, de ha mégis, annak következményei a következők: Magyarország a szakadék szélén, kiábrándító valóság, tönkrement ország és mindent átható bizonytalanság.”

Gyurcsány szerint a jelenlegi válsághelyzetet nem a háború, hanem a kormányzati „céltalanság és rögtönzések” okozzák. Szerinte az ország jövőképe és nagy közös ügyei hiányoznak, ami súlyos bajokat vetít előre. A DK elnöke bírálta a miniszterelnök „globális elemzéseit”, mondván, hogy azok üresek és hibás következtetésekre épülnek, miközben Orbán nem képes a legfontosabbat teljesíteni: jobb életet biztosítani az emberek számára.

Végül Gyurcsány újból kihangsúlyozta a választás kérdését: vajon „vak mágusként” vagy „tisztességtelen disznóként” jellemezhető-e jobban a miniszterelnök? A döntést az olvasókra bízza.