Budapesti lakásvásárlás átlagfizetésből: egyre nehezebb hitelből megoldani

A KSH 2024 első negyedévi adatai alapján egy átlagos fővárosi lakás megvásárlása hitelből szinte lehetetlen feladat, ha az ember csak átlagbérrel rendelkezik. Vagy jelentős önerőre lenne szükség, vagy csak egy kisebb garzonlakás férhet bele a költségvetésbe. Sajnos a vidéki városokban sem sokkal jobb a helyzet, mivel a vármegyeszékhelyeken sem egyszerű feladat saját ingatlant szerezni átlagbérből.

A lakásvásárlás kihívásai átlagfizetés mellett

A Bankmonitor friss elemzése szerint egy átlagos fizetésből rendkívül nehéz lakást vásárolni Magyarországon, különösen a nagyobb városokban. A KSH adatai alapján a helyzet különösen Budapesten súlyos, ahol az átlagbérből élők rendkívüli kihívásokkal szembesülnek, ha saját otthont szeretnének.

Csak egy kis garzonra futja Budapesten átlagfizetéssel

2024 első negyedévében a budapesti nettó átlagbér 503 108 forintra emelkedett, ami éves szinten 13,2%-os növekedést jelent. Ezzel szemben egy átlagos budapesti használt lakás négyzetméterára 918 000 forint volt, ami csupán 3%-os növekedést mutatott. Egy 50 négyzetméteres lakás ára így 45,9 millió forint körül alakult, amit egy átlagbérrel rendelkező személynek 7,6 évig kellene spórolnia – teljes jövedelmét félretéve –, hogy összegyűjtse a szükséges összeget.

Amennyiben hitelből történne a vásárlás, legalább 20% önerő, azaz 9,18 millió forint szükséges, míg a maradék 36,72 millió forintot hitelből kellene finanszírozni. Egy ilyen hitel havi törlesztőrészlete 271 617 forint lenne, ami az átlagos fővárosi nettó bér 53,99%-át tenné ki, meghaladva a törlesztésre fordítható maximális jövedelemarányt. Reálisabb megközelítés szerint az átlagos jövedelem 40%-át fordíthatjuk hiteltörlesztésre, ami alapján 27,2 millió forintos hitel vehető fel. Ez viszont csupán egy 37 négyzetméteres lakás megvásárlására elegendő.

Hogyan lehetne könnyíteni a helyzeten?

Több tényező is javíthatná a lakásvásárlási esélyeket. Ha a bank a törlesztőrészletet a jövedelem 50%-áig engedné, egy 46 négyzetméteres lakás már elérhetővé válna. Hasonlóan kedvezőbb helyzetet eredményezne egy esetleges kamatcsökkentés: ha a kamat 1 százalékponttal alacsonyabb lenne, már egy 40 négyzetméteres lakás is megvásárolható lenne a jelenlegi feltételek mellett. Emellett az önerő növelése is javíthatná a vásárlási lehetőségeket; egy 50 négyzetméteres lakás megszerzéséhez például 41%-os önerőre lenne szükség, ami 18,7 millió forint megtakarítást jelentene.

Vidéken sem sokkal könnyebb a helyzet

A vidéki vármegyeszékhelyeken sem jobb a helyzet, bár az észak-magyarországi régióban, Miskolcon, Egerben és Salgótarjánban még lehetséges egy 50 négyzetméteres lakás megvásárlása átlagfizetésből. Máshol azonban vagy jelentős önerőre, vagy a jövedelem nagyobb arányú törlesztésére lenne szükség, hogy valaki saját lakást tudjon vásárolni.

Összegzés

A jelenlegi gazdasági környezetben, különösen Budapesten, egy átlagfizetésből élő számára a saját ingatlan megszerzése komoly kihívás. A legtöbb vidéki városban sem sokkal könnyebb a helyzet, azonban megfelelő önerővel vagy kedvezőbb hitelfeltételekkel a helyzet javulhat. Az ingatlanvásárlás tehát továbbra is alapos tervezést és komoly megtakarítást igényel, különösen a nagyobb városokban.