Kovács Richárd felháborodott a bokszszövetség döntése miatt

Az elmúlt hónapokban Kovács Richárd mindent feltett az olimpiára. Ott hagyta az állását, hónapokig nem látta a gyermekét, és márciusban egy Európa-bajnoki bronzérmet is hazahozott. A tokiói bronzérmes ausztrál Harry Garside elleni győzelme után, a háromszoros világbajnok és olimpiai ezüstérmes francia Sofiane Oumiha elleni veresége következtében végzett az ötödik helyen.

Kovács közleményében elmondta, hogy bár sosem érdekelte a pénz, az igazságtalanság annál inkább. „Idén az egész életemet feltettem az olimpiára, arra hogy a nemzetemet képviseljem, és a Magyar Ökölvívó Szakszövetséget, mivel éveken keresztül vittem a hátamon az eredményekkel az itthoni bokszot! Nem érdekel a pénz, sosem érdekelt! De az igazságtalanság igen! Köszönöm Magyarország, hogy ti mellettem álltatok és álltok!” – írta.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség döntése és következményei

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség döntése, miszerint Hámori Luca 15 millió forintos pénzjutalmát 31 millió forintra emelik, nagy felháborodást váltott ki Kovács Richárdban és a sportközösség egy részében. Hámori Luca, aki a 66 kg-os súlycsoportban a vitatott nemi hovatartozású algériai Iman Helif ellen vesztett a negyeddöntőben, így a bronzérmeseknek járó jutalmat kapja meg.

Kovács szerint a szövetség ezzel a döntésével semmibe vette az ő bravúros teljesítményét. A szövetség döntését követően Kovács közösségi oldalán fejezte ki csalódottságát és elkeseredését, melyet elsőként az Index vett észre. Posztjában rámutatott, hogy az ő eredménye is kiemelkedő volt, hiszen legyőzött egy olimpiai bronzérmest.

A közösségi reakciók és az aláírásgyűjtés

Kovács felháborodását követően a közösségi médiában aláírásgyűjtés indult, amely azt célozza, hogy Kovács Richárd is megkapja a bronzérmeseknek járó jutalmat. Sokan támogatják őt abban, hogy az igazságtalanságot orvosolják, és elismerjék az ő teljesítményét is.

Hámori Luca és a nemzetközi visszhang

Hámori Luca 15,62 millió forintot kap a Magyar Ökölvívó Szakszövetségtől, mely az ötödik és a harmadik helyezettek jutalma közötti különbözet. Az IBA, a Nemzetközi Boksz-szövetség, az aranyérmest megillető 50 ezer dolláros pénzdíjat ítélte neki, mivel úgy véli, hogy Imane Helif nem lehetett volna az olimpiai mezőny tagja.

Az eset rávilágít a sportban előforduló igazságtalanságokra és arra, hogy milyen fontos az egyenlő bánásmód a sportolók számára. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség döntése sokakban visszhangot váltott ki, és a közösségi média ereje most arra irányul, hogy Kovács Richárd is megkapja az őt megillető elismerést és jutalmat.