Kódolt klímavészhelyzet a kórházakban: tűzoltás folyik, szakemberek hiányában

A magyarországi kórházakban kialakult klímavészhelyzet miatt sürgősségi megoldásokra van szükség. A légcserélő és klímaberendezések javítása jelentős kihívásokkal szembesül, mivel kevés a megfelelő szakember és a rendszerek karbantartása gyakran elmarad. Az új üzemeltetési rendszer sem könnyíti meg a helyzetet, ráadásul a központosított üzemeltetés is nehézségeket okoz.


Napok óta hallani a híreket a kórházakban uralkodó embertelen körülményekről, amelyeket a rekordhőség okozott. A budapesti Szent László Kórház transzplantációs osztályán a steril szobákban 32 Celsius-fokban szenvednek a betegek, míg az Uzsoki Utcai Kórházban és a Szent János Kórházban műtéteket kellett elhalasztani a meghibásodott berendezések miatt, mivel a műtőkben 41 Celsius-fokot mértek.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára, Svéd Tamás szerint a betegek gyógyulását jelentősen visszaveti, ha 30 Celsius-fok feletti kórtermekben fekszenek. A Bethesda Gyermekkórház fül-orr-gégészeti műtőjének speciális hűtőberendezése is elromlott, ezért a kórház közösségi oldalán próbálnak pénzt gyűjteni a cseréjére.

A helyzet kapcsán kórházi légcserélő és hűtőrendszerekhez értő szakemberek próbálnak megoldást találni, de az utóbbi időben végrehajtott átszervezések megnehezítik a dolgukat. Beszámolóik szerint sok intézményben elavult a géppark, és a modernebb rendszerek sem bírják az extrém melegben a fokozott igénybevételt. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKF) alá tartozó intézmények központosított üzemeltetését a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) végzi, de a feladatot a NER-közeli B+N Referencia Zrt. látja el. Az új rendszer bevezetése sok alvállalkozót elriasztott, így a klímaberendezések karbantartása és javítása egyre nehezebb feladat.

Egy alvállalkozó cég vezetője elmondta, hogy a korábbi jó együttműködés ellenére az új szerződési feltételek vállalhatatlanok voltak. Például 4 órán belüli hibaelhárítást követeltek meg, ami a legtöbb helyzetben gyakorlatilag lehetetlen. Ráadásul az alacsony fizetés miatt nem tudtak volna elegendő szakembert felvenni.

A kórházak közötti különbségek óriásiak: míg egyes helyeken korszerű folyadékhűtő-rendszerek működnek, máshol elavultak a gépek és a csövek, amelyek akár több évtizede nem voltak cserélve. Egy klímaszerelő szerint a légtechnika jóval több, mint a klíma: például a műtőkben nemcsak a hőmérséklet, hanem a légnyomás is kritikus tényező. A rendszeres karbantartás elengedhetetlen, de sok helyen nem veszik komolyan a feladatot, így az extrém helyzetekben, mint a mostani hőség, különösen súlyos problémák lépnek fel.