A közmédiás vita: politikai listavezetők szócsatája a Várkert Bazárban

Csütörtök este került sor a közmédia élő választási vitájára, ahol a pártok EP-listavezetői mérhették össze nézeteiket négy előre megadott témában. A vitán 11 listavezető vett részt, többek között Magyar Péter és a Fidesz EP-listavezetője, Deutsch Tamás. Az eseményt Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs moderálta.

Magyar Péter a vita előtt a Várkert Bazárnál tartott beszédében többször is üzent az MTVA igazgatójának, Papp Dánielnek, és a vitát „Tónika-show”-nak nevezte. A vita a listavezetők egyperces bemutatkozásával indult, ahol többen is kritizálták a közmédia működését és a vita szabályait. A Mi Hazánk listavezetője, Toroczkai László, a pártok kampányát „show-műsornak és kutyakomédiának” nevezte.

Az Európai Unió Védelme

Az első téma az Európai Unió védelme volt. Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom politikusa kifejtette, hogy ők egyértelműen az EU mellett állnak. Ungár Péter, az LMP listavezetője szerint az EU csak akkor lesz világhatalmi játékos, ha létrejön a közös európai hadsereg, amit Orbán Viktor hol támogat, hol ellenez. Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd listavezetője szerint Orbán Viktor Európa szégyene, aki nem tudja képviselni a magyarok érdekeit.

Vita a Hazaárulásról és a Migrációról

Pekárné Farkas Emese kérdéseket szegezett Deutsch Tamásnak, például, hogy mi számít hazaárulásnak, ha nem az, hogy pénzért vízumot biztosítanak ismeretlen hátterű milliárdosoknak. Deutsch Tamás válaszul az EP háborúpárti javaslatait hozta fel, melyeket szerinte az ellenzék megszavazott. Róna Péter szerint Orbán unióellenes politikája Oroszország érdekeit szolgálja.

Tóth Imre Bruti, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt képviselője humorosan közelítette meg a kiberbiztonság kérdését, megemlítve, hogy érdemes lenne megversenyeztetni az orosz hackereket. Szerinte Brüsszelt kerítéssel kéne körbevenni.

Mezőgazdaság és Jogállamiság

A harmadik téma a mezőgazdaság és a jogállamiság volt. Ungár Péter szerint a magyar termőföld kiváló, de a közös uniós agrárpolitika miatt nem tudjuk használni. Dobrev Klára arról beszélt, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök még ügyvédként magyar termőföldet játszott át osztrák kézre, amit Orbán Viktor elhallgat.

Az utolsó körben a politikusok egy-egy percben foglalták össze programjukat és reagáltak a többiekre. A Megoldás Mozgalom listavezetője szerint Magyarország jövőjéről már nem viccelhetünk. Dobrev Klára szerint a politikusok képesek monológokat mondani egymás mellett, és az ATV-ben valódi körülmények között lehet majd vitázni.

Tóth Imre Bruti azzal búcsúzott, hogy sajnálja, hogy a vitát el kellett bohóckodniuk, és megemlítette, hogy a közmédia keretei között nem lehetett komolyan venni a vitát. Toroczkai László szerint óriási átverés, hogy az Európai Ügyészség megoldaná a problémákat.

Összességében a vita inkább párhuzamos monológok sorozata volt, ahol a résztvevők előre megírt szövegeket adtak elő, függetlenül a meghirdetett témáktól. A politikai vezetés és a közmédia szabályai nem engedték meg az érdemi párbeszédet, és a vitából hiányzott a valódi tartalmi polémia. A választási műsor végül inkább egy botrányos „köztévé” produkció volt, amely nem hozott valódi eredményeket a választók számára.