Megvan a következő magyar űrhajós

Magyarország hosszú évtizedek után újra űrhajóst küld a világűrbe. A szakértői bizottság döntése alapján Kapu Tibor lesz a következő magyar űrhajós, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula. A döntést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be hétfőn Budapesten, mielőtt elindult az európai uniós külügyi tanács brüsszeli ülésére.

Magyarország Újra az Űrben

Farkas Bertalan 44 évvel ezelőtti történelmi küldetése után Kapu Tibor lehet a következő magyar űrhajós, aki a világűrbe utazik. Szijjártó Péter bejelentette, hogy a kormány nemzeti kutatóűrhajós programot indított a tudományos és ipari fejlesztések, vívmányok tökéletesítése érdekében.

„A magyar űripar a fejlett nemzeti iparágak közé tartozik az elmúlt évtizedes tapasztalatok és hagyományok alapján,” mondta Szijjártó. A misszió célja, hogy hozzájáruljon a magas hozzáadott értékű, high-tech szektorok, például az egészségtudomány fejlődéséhez.

A Kiválasztási Folyamat

A küldetésre összesen 240-en jelentkeztek, közülük négy jelöltet választottak ki egy összetett folyamat során. A jelöltek komoly kiképzésen estek át, beleértve az űrdinamikát, könnyű repülőgépes pilótakiképzést, különböző fizikai teszteket és tudományos munkákat.

„Az éjszaka folyamán a szakértői bizottság meghozta végleges döntését, amely szerint Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök lesz a következő magyar kutatóűrhajós,” mondta Szijjártó Péter. Kapu Tibor eddig leginkább az autóiparban dolgozott, különösen akkumulátor-fejlesztéssel foglalkozott.

Annak érdekében, hogy a misszió biztosan megvalósuljon, Cserényi Gyula, egy 35 éves villamosmérnök lesz a tartalékos űrhajós. Mindketten az Egyesült Államokba utaznak, ahol az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, illetve az Axiom Space nevű vállalat fogja biztosítani a kiképzésük utolsó fázisát.

Szijjártó Péter elmondta, hogy nagyon komoly fizikai és mentális feladatokat kell majd végrehajtaniuk. A következő magyar űrhajósnak például ki kell bírnia a mintegy 48 órás utat egy kapszulában szinte egy helyben, amíg a Nemzetközi Űrállomást elérik.

„Mindketten ugyanazt a kiképzést fogják végigcsinálni, tehát ha valamilyen ok miatt cserére van szükség, akkor sem veszik kárba az eddigi munka,” tette hozzá a miniszter.

A kiképzés után Kapu Tibor és Cserényi Gyula készen állnak arra, hogy újra magyar űrhajóst juttassanak a világűrbe, elősegítve ezzel a nemzetközi tudományos és technológiai kutatásokat.

A Magyar Űrhajózás Új Korszaka

A magyar kormány reményei szerint ez a küldetés is legalább annyira sikeres lesz, mint Farkas Bertalan 44 évvel ezelőtti repülése. A program célja, hogy tovább erősítse Magyarország pozícióját a nemzetközi űrkutatásban és technológiai fejlesztésekben.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a másik két jelölt, akik a végső kiválasztásban is részt vettek, a földi támogató egység vezető munkatársaként fogják segíteni a misszió munkáját.