Eldőlhet Szentkirályi Alexandra visszaléptetése a békemenet napjára – Ön szerint visszafog lépni?

Az ATV információi szerint legkésőbb a június 1-i Békemenet napján eldőlhet, hogy Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje visszalép-e Vitézy Dávid, az LMP jelöltjének javára. A visszalépés kérdése közvélemény-kutatások tárgya is, melyeket több forrás megerősített.

Közvélemény-kutatások és Politikai Spekulációk

A Telex értesülései szerint Karácsony Gergely főpolgármester tudomással bír egy felvételről, amely bizonyítja, hogy a Fidesz mérlegeli Szentkirályi Alexandra visszaléptetésének lehetőségét. Az ATV hétfői jelentése szerint a Republikon Intézet felmérése kimutatta, hogy Karácsony Gergely mögött álló Szentkirályi 25%-os, míg Vitézy Dávid 21%-os támogatottsággal bír.

A közvélemény-kutatások szerint a visszalépés kérdése alapvetően befolyásolhatja a főpolgármester-választás kimenetelét. Az Amarone Kft.-hez köthető Telefonos Panel végzi a felméréseket, amelyek azt vizsgálják, hogyan változnának Karácsony Gergely újraválasztási esélyei, ha Szentkirályi Alexandra vagy Vitézy Dávid visszalépne.

A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, nem kívánt konkrétumokat elárulni Szentkirályi Alexandra visszaléptetésével kapcsolatban. Azt mondta, hogy a kormányülésen nem tárgyalnak főpolgármester-jelöltekről, de örülne, ha Budapestnek fideszes főpolgármestere lenne. Ezzel kapcsolatban nem fejtette ki részletesen véleményét, és a kérdésre sem válaszolt egyértelműen.

Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra Helyzete

A Fidesz és az LMP környezetében mindkét jelölt visszalépésének hatását mérik. A Republikon friss mérése szerint Karácsony Gergely 34%-os támogatottsággal vezet, mögötte Szentkirályi Alexandra 25%-kal, míg Vitézy Dávid 21%-kal a harmadik helyen áll.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója sem cáfolta egyértelműen a Hetek podcastjában, hogy Szentkirályi Alexandra visszaléptetése reális opció lehet. A jelek szerint mindkét jelölt visszalépésének hatását mérik, hogy meghozzák a legmegfelelőbb döntést a Békemenet napjára.

Az ATV forrásai szerint június 1-jére, a Békemenet napjára biztosan eldől a kérdés. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond majd ezen a napon, és várhatóan ekkorra tisztázódik, hogy melyik jelölt lép vissza, ha egyáltalán lesz ilyen lépés.

Karácsony Gergely és a Jövőbeli Esélyek

Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt nyilatkozta, hogy szerinte a Fidesz vissza fogja léptetni Szentkirályi Alexandrát Vitézy Dávid javára. Ugyanakkor a Publicus Intézet felmérése szerint Karácsony győzelmi esélyeit egyikük visszalépése sem veszélyeztetné. Karácsony mindkét potenciális ellenfelénél nagyobb támogatottsággal rendelkezik, ami tovább erősíti esélyeit az újraválasztásra.