A Magyar Kétfarkú Kutya Párt humoristát küld a köztévés vitára

Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) meglepő döntést hozott: Le Marietta helyett Brutit – polgári nevén Tóth Imrét – delegálják a május 30-án esedékes köztévés vitára. Bruti a közösségi oldalán jelentette be, hogy ő fogja képviselni a pártot az M1 EP-Választás 2024 című műsorában.

„Újra az M1-en! Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt EP listavezetője úgy döntött, nem vesz részt az M1 EP-Választás 2024 című bohózatában, viszont ez nem azt jelenti, hogy nem képviseltetjük magunkat” – írta Bruti.

Az MKKP döntése, hogy egy humoristát küldenek a vitára, nem szokatlan a párttól, amely gyakran használ humoros és szatirikus elemeket politikai üzenetei közvetítésére. Bruti közösségi oldalán is ironikusan fogalmazott: „Valljuk, hogy a megfelelő helyre a megfelelő embert kell küldeni, EP-be szakértőt, kabaréba humoristát, ezért én képviselem az MKKP-t 05. 30-án este az M1-en. Nem én választottam a ‘vitát’, a ‘vita’ választott engem!”

A köztévés vita részletei

A köztévé által szervezett nyilvános vitát május 30-án tartják meg a Várkert Bazárban, nézők nélkül. Az adás este nyolckor kezdődik, és az M1 élőben közvetíti. A műsor tervezett időtartama körülbelül 100 perc lesz. A szabályzat szerint egy listavezető hozzászólására a vita alatt összesen 8 perc áll rendelkezésre, amit 5 hozzászólás formájában használhatnak fel. Az első körben a delegáltak egy percben bemutatkoznak, majd három témakörben, témakörönként két-két percben fejtik ki véleményüket. Az utolsó körben pedig egy percben reagálhatnak az előttük elhangzottakra.

A résztvevők és a feltételek

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője és Dobrev Klára, a DK–MSZP–Párbeszéd EP-listavezetője már korábban jelezték részvételi szándékukat. Donáth Anna, a Momentum listavezetője azonban nem fogadta el a vita feltételeit, ennek ellenére az MTVA továbbra is várja őt. Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, kifogásai ellenére, végül részt vesz a vitán. Toroczkai László is jelezte részvételi szándékát.

A humorista részvétele a vitán

Az MKKP humoristájának részvétele a vitán egyértelműen szokatlan és humoros megközelítést hoz a politikai viták világába. Bruti korábban is szerepelt politikai kampányokban, így nem idegen számára a politikai színtér. Az ő részvétele várhatóan különleges hangulatot kölcsönöz majd a vitának, amely így nemcsak politikai, hanem humoros elemekkel is gazdagodhat.