Elon Musk: az emberiségnek egy éve van hátra, 2025-ben taszít le minket a mesterséges intelligencia

Elon Musk ismét merész jóslattal állt elő a mesterséges intelligencia (MI) jövőjével kapcsolatban. A milliárdos üzletember szerint az általános mesterséges intelligencia (AGI) fejlődése gyorsabb ütemben halad, mint azt korábban gondolták, és már jövőre, 2025-ben elérheti az emberi intelligencia szintjét. Musk véleménye szerint 2030-ra az MI képességei már mindenkit felülmúlnak majd.

Gyorsabb Fejlődés, Mint Várták

Elon Musk a Norges Bank Investment Management vezérigazgatójával, Nicolai Tangennel folytatott beszélgetés során osztotta meg jóslatait. Musk úgy véli, hogy az MI fejlődése hamarosan meghaladja az átlagember intelligenciáját, és a technológia képes lesz minden emberi képességet túlszárnyalni.

Musk elmondása szerint a fejlesztések sebességét eddig főleg a hardver hiánya gátolta. Az Nvidia ugyanis nem tudott annyi chipet készíteni, amennyire szükség lett volna az erősebb MI-rendszerek megépítéséhez. Most azonban úgy tűnik, hogy a technológiai korlátok is gyorsan leküzdésre kerülnek.

Az Általános Mesterséges Intelligencia (AGI) Jelentősége

Az általános mesterséges intelligencia (AGI) egy olyan fejlett MI-forma, amely képes lehet minden emberi intelligenciával kapcsolatos feladatot elvégezni. Musk szerint az AGI hamarabb elérheti ezt a szintet, mint ahogyan azt a szakértők jósolták. Bár korábban maga Musk is úgy vélte, hogy az AGI megjelenése 2029-re várható, most még korábbi időpontot, 2025-öt jelölt meg.

Ez az előrejelzés ellentétes más vezető szakértők véleményével. Yann LeCun, a Meta vezetője és Demis Hassabis, a Google DeepMind társalapítója is későbbi időpontokat jósolnak az AGI megjelenésére. LeCun szerint 2025-re biztosan nem készül el az AGI, Hassabis pedig 2030-at jelölte meg céldátumként.

Musk nemrégiben elindított egy új céget, az xAI-t, amely az OpenAI-tól, a ChatGPT fejlesztőjétől szeretné átvenni a vezetést. Az xAI értékét jelenleg 18 milliárd dollárra becsülik, és Musk folyamatosan befektetőket keres a fejlesztésekhez. Célja, hogy az OpenAI-nál jobb modellt építsen, és felülmúlja a jelenlegi GPT-4-et.

Musk korábban az OpenAI társalapítója volt, ám 2015-ben otthagyta a céget, miután összeveszett Sam Altmannal. Mostani jóslatai és ambíciói azt mutatják, hogy továbbra is elkötelezett az MI fejlesztése mellett, és bízik abban, hogy cége a legjobb lesz a piacon.