EP-listavezetők vitája a Várkert Bazárban: nézők nélkül, május 30-án

Május 30-án, csütörtökön este 8 órától az M1 közszolgálati csatorna élőben közvetíti az európai parlamenti választáson induló pártok listavezetőinek vitáját. A közmédia értesítése szerint a vitát a Várkert Bazárban rendezik meg, nézők nélkül, és a tervezett műsoridő mintegy 100 perc lesz. A vitát a köztévé két tapasztalt műsorvezetője, Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs vezeti majd.

A Vita Menete és Szabályai

A vita során a listavezetők 8 percet kapnak, hogy kifejtsék véleményüket, ami 5 hozzászólásra oszlik meg. Az első körben minden résztvevő 1 percben mutatkozik be, majd három vitatémában (az Európai Unió védelme és biztonsága; migráció/menekültügy; mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam) 2-2 percben fejtik ki álláspontjukat. Az utolsó körben 1 percben reagálhatnak az elhangzottakra. A megszólalási sorrend megegyezik a szavazólapokon szereplő sorrenddel, amit korábban a Nemzeti Választási Bizottság hagyott jóvá. Az egyes hozzászólások esetén a fennmaradó idő más hozzászólásra nem vihető át.

A vita során a listavezetők a következő sorrendben foglalnak helyet balról jobbra:

  1. Megoldás Mozgalom
  2. LMP-Zöldek
  3. DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek
  4. Második Reformkor Párt
  5. Mindenki Magyarországa
  6. Momentum
  7. Fidesz-KDNP
  8. Jobbik
  9. Tisztelet és Szabadság Párt
  10. Magyar Kétfarkú Kutyapárt
  11. Mi Hazánk

A listavezetők a saját pártlogójukkal ellátott pulpitus mögött foglalnak helyet, bárszékeken ülve. Ha valamelyik listavezető nem vesz részt a vitán, pulpitusuk üresen marad, így a nézők láthatják, ki hiányzik az eseményről.

A vitán négy fő téma lesz napirenden, melyeket az Eurobarometer közvélemény-kutatás 2024. évi tavaszi felmérésének eredményei alapján választottak ki:

  1. Az Európai Unió védelme és biztonsága: Az uniós polgárok szerint a legfontosabb téma, 31%-kal az első helyre sorolt. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ebben a témában ismertesse a programját és véleményét.
  2. Migráció/menekültügy: Az uniós polgárok szerint a második legfontosabb téma, 24%-kal a második helyre sorolt. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ebben a témában ismertesse a programját és véleményét.
  3. Mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam: A harmadik vitatéma választás kérdése, az uniós polgárok szerint a harmadik-negyedik legfontosabb téma, 23%-23%-kal a harmadik-negyedik helyre sorolt. Ebben a körben a felszólaló saját döntése szerint mindkét témában kifejtheti véleményét, vagy csupán az általa választott egyik témában szólalhat fel. Minden megszólalónak itt is 2 perc áll rendelkezésére, hogy ismertesse a programját.

A vita bejelentése vegyes reakciókat váltott ki a politikai szereplők körében. Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője korábban jelezte, hogy részt vesz a vitán, míg Dobrev Klára, a DK listavezetője, valamint Donáth Anna, a Momentum elnöke szintén biztosra ígérte a részvételét. Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője viszont elégedetlenségét fejezte ki az időkerettel kapcsolatban, mondván, hogy a nulla százalékos pártok és a valódi pártok is ugyanannyi időt kapnak.

A Vita Jelentősége

Ez az esemény jelentős lépés az EP-választások előtti politikai diskurzusban, mivel a választóknak lehetőségük nyílik közvetlenül hallani a listavezetők programjait és véleményeit. A vita nem csupán a jelöltek közötti különbségeket emeli ki, hanem a politikai pártok stratégiáját és prioritásait is bemutatja. Az M1 közvetítése révén széles közönséghez juthatnak el ezek az üzenetek, lehetőséget adva a választóknak, hogy megalapozott döntést hozzanak az EP-választásokon.