Az EU elfogadta a világ első mesterséges intelligencia szabályozásáról szóló törvényt

A Világ Első Mesterséges Intelligencia Szabályozása

Az Európai Unió Tanácsa hivatalosan elfogadta a világ első mesterséges intelligencia szabályozásáról szóló törvényt, amely a mesterséges intelligencia (MI) különböző típusait a kockázatok alapján kategorizálja. Ez a jogszabály globális mércét állít fel, és célja, hogy elősegítse a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az EU egységes piacán, miközben tiszteletben tartja az állampolgárok alapvető jogait és ösztönzi az innovációt.

Kockázatalapú Megközelítés

Az új törvény kockázatalapú megközelítést alkalmaz, ami azt jelenti, hogy minél nagyobb a társadalom számára okozott kár kockázata, annál szigorúbbak a szabályok. Az alacsony kockázatú MI-rendszerekre enyhébb átláthatósági kötelezettségek vonatkoznak, míg a magas kockázatú rendszerek szigorúbb előírásoknak kell, hogy megfeleljenek, ha az uniós piacra akarnak jutni. Az olyan rendszereket, amelyek kognitív viselkedés manipulációt vagy társadalmi pontozást alkalmaznak, kitiltják az EU-ból. Továbbá tiltott a biometrikus adatok alapján történő faji, vallási vagy szexuális irányultság szerinti profilalkotás, valamint a prediktív rendészeti tevékenységek MI-alapú profilalkotása is.

Szigorú Büntetések és Kivétel a Katonai és Kutatási Célokra

A jogszabály megsértése esetén súlyos pénzbírságokkal kell számolni. A büntetéseket a jogsértő vállalat előző pénzügyi évi globális árbevételének százalékában vagy egy előre meghatározott összegben határozzák meg, attól függően, hogy melyik a magasabb. A kis- és közepes vállalkozásokra arányos közigazgatási bírságok vonatkoznak. A törvény ugyanakkor kivételt tesz a kizárólag katonai, védelmi és kutatási célokra használt rendszerek esetében, valamint bizonyos engedményeket tesz a bűnüldöző hatóságok számára is.

Az Európai Innováció és Biztonság Előmozdítása

A jogszabály célja, hogy az MI fejlesztése és alkalmazása során hangsúlyozza a bizalom, az átláthatóság és az elszámoltathatóság fontosságát. Az új törvény biztosítja, hogy ez a gyorsan fejlődő technológia tovább virágozzon, és fellendítse az európai innovációt. Az EU különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy az új szabályozás normateremtő szerepet töltsön be globális szinten.

A Gyakorlatba Ültetés Feladata a Magyar Elnökség Idején

A jogszabályt néhány nap múlva közzéteszik az EU Hivatalos Lapjában, és húsz nappal a közzétételt követően lép hatályba. A teljes körű alkalmazásra két év múlva kerül sor. A magyar kormány számára különösen fontos lesz a törvény gyakorlatba ültetése, mivel a magyar elnökség egyik kiemelkedő feladata lesz a szabályozás végrehajtása.